Ni znano, ali je čudežni eliksir že preizkusil tudi voditelj države Kim Džong Un. Foto: Reuters
Ni znano, ali je čudežni eliksir že preizkusil tudi voditelj države Kim Džong Un. Foto: Reuters

In ne, to ni voda, kot so hudomušno dodali nekateri zahodni mediji. Sodeč po zapisu v nacionalnem časopisu Pjongjang Times, je ta "čudodelna" alkoholna pijača narejena iz izvlečkov vrste ginsenga, imenovanega insam, namesto sladkorja pa so ji dodali vrsto lepljivega riža. In prav ta nenavadna kombinacija šest let starega ginsenga, ki naj bi imel številne zdravilne učinke, in prežganega riža omogoča, da žgana pijača, ki jo izdelujejo v destilarni Taedonggang, jutro po pitju ne povzroča glavobola in motnega pogleda. Ime tega neverjetnega žganja? Koryo Liquor.

Koryo Liquor naj bi bil celo tako pomembna pogruntavščina, da so ga v komunistični državi označili kot "nacionalno znanstveno in tehnološko uspešnico". V časopisu so še zapisali, da to žganje vsebuje med 30 do 40 odstotki alkohola, a da ste pri pitju lahko povsem brezskrbni. Najboljši raziskovalci so ta projekt delali več let.

A glede na prejšnje domnevne novosti iz te države ta žgana pijača sploh ni tako pomembna za človeštvo. Lani so tako severnokorejski znanstveniki objavili, da so razvili cepivo kumdang-2, ki menda zdravi aids, rak, ebolo, zasvojenost z mamili in sindrom oteženega dihanja (mers) hkrati.