Jusaku Maezava je lastnik najbolj priljubljene japonske spletne trgovine z oblačili Zozotown. Foto: Reuters
Jusaku Maezava je lastnik najbolj priljubljene japonske spletne trgovine z oblačili Zozotown. Foto: Reuters

Jusaku Maezava je eden najbolj znanih japonskih milijarderjev. Lastnik spletne trgovine z oblačili Zozo je septembra lani najavil, da bo postal prvi turist, ki ga bo ameriško zasebno vesoljsko podjetje SpaceX popeljalo okoli Lune. 42-letnik naj bi se na pot odpravil leta 2023.

Zdaj pa je Maezava znova vznemiril sodržavljane. Petega januarja je objavil tvit, v katerem je zapisal, da bo razdelil sto milijonov jenov (810.000 evrov) med naključno stoterico, ki bo njegov tvit posredovala naprej. "Da bi sodelovali, mi morate le začeti slediti in retvitati ta tvit," je zapisal v japonski pisavi.

S tvitom se je želel pohvaliti, ker je njegova spletna stran Zozotown med božično-novoletnimi prazniki zaslužila kar 81 milijonov evrov, piše BBC. Japonci so ga uslišali, saj je bil do tega trenutka tvit deljen že 4,3-milijonkrat.

"Pomagajte mi. Potrebujem krokete."

Maezava, ki je sicer zaslovel kot bobnar pankovske skupine Switch Style, nato pa je zgradil svoj modni imperij, je s tem številom presegel do zdaj najbolj retvitan tvit na svetu. Zanj je bil zaslužen Američan Carter Wilkinson, ki je tviteraško sceno maja leta 2017 "podžgal" z vprašanjem verigi restavracij s hitro prehrano Wendy's, koliko retvitov potrebuje, da mu bodo zagotovili celoletno brezplačno ponudbo piščančjih kroketov.

Pri Wendy'su so mu na kratko odgovorili: "18 milijonov." Akciji so se ljudje hitro pridružili in z njihovo pomočjo je Wilkinson zbral neverjetnih 3,5 milijona retvitov. Do 18 milijonov je bilo še daleč, a podjetje mu je vseeno uslišalo željo in zaradi takšne reklame je lahko vse leto zastonj jedel njihov prigrizek.

Zvezdniški selfi imel rekord tri leta

Predtem pa je bil najbolj retvitan tvit tisti, na katerem se je kar trlo zvezdnikov, kot so Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Kevin Spacey, Meryl Streep, Julia Roberts, Brad Pitt, Angelina Jolie in drugi. Posnela ga je komičarka in televizijska voditeljica Ellen DeGeneres leta 2014, ko je vodila podelitev oskarjev. Do zdaj je zbral več kot 3,3 milijona retvitov.