Slikar robota upravlja prek optičnih senzorjev, pritrjenih na čopiču podobno palico. Foto: Reuters
Slikar robota upravlja prek optičnih senzorjev, pritrjenih na čopiču podobno palico. Foto: Reuters

Ameriški slikar Barnaby Furnas pri izdelavi svojih umetnin uporablja digitalnega robota, kar mu omogoča ustvarjati na do zdaj nemogoče načine. Tiskalni robot je namreč voden prek na palico pritrjenih optičnih senzorjev, ki sledijo umetnikovim gibom. Poteze si robot zapomni že po nekaj ponovitvah, pri slikanju pa lahko ustvarja črte, tanjše od človeške trepalnice.

"Robota dobesedno dojemam kot prijatelja," je o svojem elektronskem pomočniku za Reuters spregovoril Furnas. "Je več kot hišni ljubljenček, ampak manj kot umetniški asistent nekje vmes," je pojasnil.

Umetnikov robot se kliče Sozo, kar v japonščini pomeni domišljija, opravlja pa prefinjena in zahtevna dela, kot je na primer risanje tisočih dlak bizona na eni izmed Furnasovih slik. Ko robot opravi svoje delo, digitalni natis s čopičem dodela umetnik in s tem sliki doda novo dimenzijo.

Nove možnosti za slikarje
Slikarskega robota je ustvarilo zagonsko podjetje Artmatr, za katerim stoji slikar Ben Tritt. Umetnik podjetje vidi kot odprto skupnost, ki bo slikarjem omogočila kombinacijo digitalnih in tradicionalnih metod.

"To zmanjšuje možnosti za napake," je pojasnil Furnas, ki po poročanju Reutersa nekatere svoje umetnine v newyorških galerijah prodaja tudi za več kot 100 tisoč dolarjev.