Fredie Blom se je rodil maja 1904. Fotografija je nastala maja lani, ko je dopolnil 115 let. Foto: Shutterstock
Fredie Blom se je rodil maja 1904. Fotografija je nastala maja lani, ko je dopolnil 115 let. Foto: Shutterstock

Blom je umrl v soboto na svojem domu, so sporočili njegovi najbližji in dodali, da je bil skoraj do zadnjega tedna življenja dejaven. "Še pred dvema tednoma je naš oupa (dedek, op. a.) sekal drva," je v pogovoru za AFP dejal predstavnik družine Andre Naidoo. In dodal: "Bil je močan mož, poln ponosa." A pred dobrim tednom je nenadoma začel pešati in se tako rekoč v hipu "skrčil iz velikega moža v majhno osebo".

116-letnik je med drugim preživel pandemijo španske gripe, zaradi katere so umrli tako rekoč vsi njegovi najbližji sorodniki, dve svetovni vojni in apartheid. Kljub svoji častitljivi starosti tej ni pripisoval kakšnega večjega pomena. V pogovoru za BBC je leta 2018 dejal, da ni nobene skrivne formule za takšno starost: "Samo ene stvari se je treba zavedati – da je zgoraj On. On ima vse niti v rokah. Jaz nimam ničesar. Kadar koli lahko padem, a ne, dokler me On drži za roko."

Južnoafričan se tako ni držal nobene posebne diete ali recepta za čilost, se je pa že pred leti povsem odpovedal alkoholu. Ni pa se zmogel odreči kajenju, zato ga je, kot je razkril Naidoo, zelo razburila ustavitev javnega življenja v Cape Townu, zaradi česar ni mogel kupiti tobaka, da bi si za svoj 116. rojstni dan zvil cigareto.

Naidoo je ob tem poudaril, da je Blom umrl naravne smrti, in ne za posledicami covida-19.