Olimpijske igre so te dni tudi glavna tarča norčevanja na spletnih omrežjih. Foto: Reuters
Olimpijske igre so te dni tudi glavna tarča norčevanja na spletnih omrežjih. Foto: Reuters

Nekomu ni všeč hrana, nekomu ni všeč hotel, za nekoga je žimnica pretrda. Take pritožbe spremljajo vsake olimpijske igre. Ampak gost ima vedno prav.

Dmitrij Peskov
Nedokončan hotel za medije v letovišču Rosa Kutor blizu Sočija
Nedokončan hotel za medije v letovišču Rosa Kutor blizu Sočija. Foto: Reuters
Nedokončan hotel
Nekatere hotele so v četrtek, ko je nastala ta fotografija, še opremljali. Foto: Reuters

Prosimo, ne splakujte v stranišče papirnatih brisač, sanitarnih brisač, žvečilnega gumija, starih telefonov, neplačanih računov, svojih upov in sanj ali zlatih ribic.

Angleški prevod ruskega napisa Pomagajte papirju do koša.
Poročevalci RTV-ja iz Sočija o pokrivanju iger

Še nedokončani hoteli brez recepcije, sobe brez kljuk, ključavnic, zaves, ogrevanja. Ko iz pipe le priteče voda, je sumljivo rjavooranžne barve, v kopalnicah pa pozornost pritegnejo opozorila gostom, naj si z njo ne "umivajo obraza", saj lahko vsebuje "nekaj zelo nevarnega"... Pretekli teden so v Soči drug za drugim prihajale olimpijske delegacije, z njimi pa tudi številni predstavniki sedme sile, ki nad namestitvijo - milo rečeno - niso navdušeni.

"Katastrofalne" sobe, slabi prevodi ...
Družbena omrežja so tako preplavile fotografije (in fotomontaže) največjih "katastrof" - od že omenjene sumljive vode in polomljenih karnis, do nepokritih jaškov sredi (peš)poti, nenavadnih znakov in slabih samodejnih prevodov iz ruščine v angleščino, ki so postali prava tarča posmeha. Hitro se je odzvalo tudi "prebivalstvo" Twitterja, kjer drug za drugim nastajajo računi, ki se posvečajo izključno neposrečenim vidikom olimpijskih iger v Sočiju (na primer računa SochiFails in SochiProblems).

Seveda ni vse slabo - MMC-jev poročevalec Slavko Jerič je tako pred dnevi pisal, da sam prevelikih težav z nastanitvijo ni imel, je pa ostal brez električne energije v sobi. Tudi Urban Laurenčič je v četrtkovih Odmevih dejal, da večjih težav slovenski novinarji nimajo, a obenem poudaril, da poročila o nedokončanih objektih povečini prihajajo iz drugih delov zelo raztegnjenega Sočija.

Čistilke pometajo kar na karton!
Da imajo vsake oči svojega malarja, se je tako pokazalo tudi tokrat - medtem ko bi pritožbe nad rjavo vodo, moteno oskrbo z elektriko in ogrevanjem še lahko razumeli, pa je pritoževanje nad potepuškim psom ali dvema, sproženimi požarnimi alarmi in čistilkami, ki pometajo kar na kos kartona, namesto na smetišnice, že pretiravanje.

"Nadzorne kamere kažejo, da lažejo." Ups ...
In medtem ko velik del sveta ta negodovanja jemlje z merico zdravega razuma, čustveni Rusi niso skrivali razburjenja zaradi blatenja njihovega truda. Podpredsednik ruske vlade, odgovoren zgolj za uspešno izvedbo olimpijskih iger v Sočiju, Dmitrij Kozak, se je tako zelo razburil, da je razkril tudi nekaj, česar verjetno ne bi smel - zatrdil je, da razmere v hotelskih sobah še zdaleč niso tako slabe, kar lahko tudi dokažejo s posnetki nadzornih kamer iz hotelskih spalnic in kopalnic. "Posnetki nadzornih kamer kažejo, kako ljudje odprejo vodo v kopalnici, obrnejo šobo prhe proti steni in za ves dan zapustijo sobo," je nehote razkril, preden ga je ustavil pomočnik.

Njegov tiskovni predstavnik je pozneje zatrdil, da v sobah ne izvajajo nikakršnega nadzora in da je s svojo pripombo verjetno mislil na videonadzor, ki so ga izvajali med gradnjo in opremljanje hotelov. Pozneje je Kozak poudaril še, da je v Soči do 6. februarja prispelo okoli 100.000 gostov, prejeli pa so samo 103 "registrirane pritožbe". Kaj točno so registrirane pritožbe, ni pojasnil.

"Gost ima vedno prav"
"Nekomu ni všeč hrana, nekomu ni všeč hotel, za nekoga je žimnica pretrda. Take pritožbe spremljajo vsake olimpijske igre," pa je v pogovoru za ruski radio Kommersant poudaril tiskovni predstavnik Vladimirja Putina, Dmitrij Peskov, pri tem pa priznal: "Ampak gost ima vedno prav in organizator mora poslušati vsako pritožbo." Tudi zato, je dodal, se delavci v Sočiju nepretrgoma trudijo, da bi odpravili še zadnje napake.

Poskrbljeno za smeh ...

Seveda pa se lahko tudi tokrat zanesemo na uporabnike Twitterja, da bodo s svojimi domislicami poskrbeli za salve smeha. Že pred tedni je ravno po tem omrežju zakrožila fotografija "dvojnega stranišča", pred dnevi pa še opozorilo, kaj vse je dovoljeno (in kaj vse ni) delati na straniščih.

"Prevod" enega izmed opozoril iz ruščine ("Pomagajte papirju do koša") v angleščino se tako glasi: "Prosimo, ne splakujte v stranišče papirnatih brisač, sanitarnih brisač, žvečilnega gumija, starih telefonov, neplačanih računov, svojih upov in sanj ali zlatih ribic."

Nekaj najzanimivejših objav na profilih z zbranimi spodrsljaji, smo izbrali tudi mi - ogledate si jih lahko spodaj, skupaj z Reutersovimi fotografijami nedokončanih prizorišč.

Nekomu ni všeč hrana, nekomu ni všeč hotel, za nekoga je žimnica pretrda. Take pritožbe spremljajo vsake olimpijske igre. Ampak gost ima vedno prav.

Dmitrij Peskov

Prosimo, ne splakujte v stranišče papirnatih brisač, sanitarnih brisač, žvečilnega gumija, starih telefonov, neplačanih računov, svojih upov in sanj ali zlatih ribic.

Angleški prevod ruskega napisa Pomagajte papirju do koša.
Poročevalci RTV-ja iz Sočija o pokrivanju iger