Namigi iskalce zaklada vodijo v odročne narodne parke in kanjone ameriškega zahoda. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Namigi iskalce zaklada vodijo v odročne narodne parke in kanjone ameriškega zahoda. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Ker so lokacije, na katerih ljudje z razburkano domišljijo iščejo zaklad, tako odročne, je več iskalcev medtem umrlo ‒ eden se je utopil, drugi padel s pečine, spet tretjega je ujel snežni vihar.

Zaklad v bronasti skrinji iz 12. stoletja naj bi bil sestavljen iz različnih dragih kovin in kamnov, redkih kovancev in draguljev, vreden pa naj bi bil okoli 2 milijona dolarjev, poroča spletna stran Popular Mechanics.

Sexson je umrl med iskanjem zaklada v narodnem parku Dinosaur. Foto: Pixabay
Sexson je umrl med iskanjem zaklada v narodnem parku Dinosaur. Foto: Pixabay

58-letni Michael Wayne Sexson je umrl, potem ko se je s kolegom iskalcem odpravil s snežnimi sanmi v Skalno gorovje in tam obtičal v snegu. Sexson in njegov 65-letni prijatelj sta zaklad iskala v narodnem parku Dinosaur (Dinozaver) na meji med Koloradom in Utahom.

Sexsona so reševalci našli mrtvega, uspelo pa jim je rešiti njegovega prijatelja, ki okreva v bolnišnici.

Sledenje namigom v zbirki zgodb

Reševalci so ostale nesrečnike, ki so v zadnjih letih umrli med iskanjem zaklada, našli vzdolž rek ali v drugih narodnih parkih, potem ko so sledili Fennovim namigom, ki jih je ta vtkal v zbirko svojih kratkih zgodb.

Skupno je tako umrlo že pet ljudi, ki so iskali zaklad, za katerega niti nihče ne ve, ali res obstaja. Zgolj verjamejo na besedo danes 89-letnemu Fennu, upokojenemu pilotu iz Nove Mehike, ki si je svoje lastno premoženje pridobil na račun ponaredkov in nakopičenih indijanskih artefaktov.

Zaklad naj bi ležal v gorah
Zaklad naj bi ležal v gorah "severno od Santa Feja", kar odpira ogromno območje. Na sliki Taos, severno od Santa Feja v Novi Mehiki. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Sorodna novica Santa Fe: Sredi Amerike, a kot z drugega planeta

Fenn je leta 1988 zbolel za rakom in zdravniki mu niso pripisovali kaj veliko možnosti za preživetje, zato je prodal svojo umetniško galerijo v Santa Feju, premoženje ‒ domnevno ‒ zakopal na neznani lokaciji, ob tem pa si zaželel, da ga pokopljejo na lokaciji, kjer leži zaklad ‒ njegova zapuščina.

"Nekje severno od Santa Feja"

Kje točno naj bi ta lokacija bila, je zavito v meglo ‒ Fenn je zapisal, da je skrinja zakopana "v gorah severno od Santa Feja", kar pa pokriva ogromno področje Skalnega gorovja z njegovimi obronki od Nove Mehike in Utaha prek Kolorada v Wyoming, Idaho in Montano.

Fenn je sicer raka premagal, leta 2010 pa napisal zbirko zgodb Vročica lova (The Thrill of the Chase), v kateri naj bi bili vsi potrebni namigi, da se skrinja z zakladom najde, še posebej v pesmi, ki med drugim omenja, da "začnite tam, kjer se ustavi topla voda, nato pa nadaljujte navzdol po kanjonu ‒ ne daleč, a predaleč, da bi hodili".

V Skalnem gorovju so razmere še popolnoma zimske. Foto: Pixabay
V Skalnem gorovju so razmere še popolnoma zimske. Foto: Pixabay

Ker iskalci iščejo na zelo odročnih in nevarnih lokacijah, to močno oteži iskanje, če zaidejo v težave, zelo oddaljena je tudi zdravniška pomoč, vse skupaj pa prav nič ne olajša karantena zaradi koronavirusa.

Zaradi vsega naštetega mnogi v ZDA menijo, da je lov na zaklad zaklet in obsojen na neuspeh, pri čemer ga nemalokrat primerjajo z novodobno različico pustolovstva v slogu Christopherja McCandlessa, premožnega študenta z vzhoda, ki je leta 1992 razdal svoje premoženje in se v iskanju "pristnega življenja" podal na Aljasko, tam pa kot popolnoma nepripravljen, idealističen mestni fant podlegel silam narave.

Zgolj metafora?

Decembra lani je eden izmed iskalcev celo vložil tožbo proti Fennu, češ da je našel lokacijo, kjer bi zaklad moral ležati. A tega od nikoder. Tožnik zdaj hoče, da Fenn prizna, da je zaklad "zgolj metaforičen".

Enega izmed nesrečnikov so našli mrtvega ob reki. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Enega izmed nesrečnikov so našli mrtvega ob reki. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

V ameriških narodnih parkih je strogo prepovedano puščati za seboj stvari, četudi so dragocene. Zaklad, če ta obstaja, bi moral biti dobro skrit, da nanj ne bi naleteli obiskovalci parkov in pohodniki.

Po novici o peti smrtni žrtvi lova na zaklad je Fenn za Denver Post izrekel sožalje Sexsonovim svojcem in prijateljem. "Kar se je zgodilo, je tragično. Ne vem, kaj naj še rečem. Skalno gorovje je pozimi lahko kruto in neizprosno. Tako mi je žal za družino."

A kaj več iz Fenna medijem ni uspelo izvrtati.