Sodišče je razsodilo, da je veličastna stavba v renesančnem slogu zgrajena na črno, zato so lastniku Pierru Diterju izdali nalog, da mora 57 milijonov evrov vreden Chateau Diter porušiti.

Diter, po poklicu izvajalec gradbenih del, ima zdaj 18 mesecev časa, da dvorec v provansalskem mestu Grasse poruši, preti pa mu tudi 200.000 evrov globe.

"Patrick Diter je bil obtožen izvajanja pomembnih zemeljskih del brez avtorizacije," je povedal javni tožilec Pierre-Jean Gaury za CNN. "G. Diter je preoblikoval dom, ki je bil pomemben, ker je bil na zaščiteni lokaciji in predmet pravnih regulacij."

Na lokaciji Chateauja Diter je pred tem stala hiša, a je Diter tam zgradil ogromen dvorec z več stavbami, bazenom in fontanami, je povedal Gaury. "Vse skupaj je naredil zelo luksuzno."

Sprva je hotel v Toskano ...

Posest, ki se razteza na devetih hektarih, se ponaša z 18 luksuznimi suitami, dvema pristajališčema helikopterjev in vrsto urejenih vrtov, navaja spletna stran Myprivatevillas, na kateri dajejo v najem tudi Chateau Diter.

Sodišče je v svoji razsodbi še zapisalo, da bo moral Diter za vsak dan, ko bo prekoračil rok za rušenje dvorca, plačati dodatnih 500 evrov. Z 200.000 evri so oglobili tudi eno od podjetij, ki je sodelovalo pri gradbenih delih, še eno pa s 50.000 evri.

Gaury je poudaril, da je Diter zemljo kupil zakonito, težava da je le, kaj je z njo storil.

Poleg tega da je na njej zgradil dvorec brez ustreznih dovoljenj, je na posesti tudi gostil glasne zabave, poroke in družabne dogodke. "Sosedje so se v vseh teh letih pogosto pritoževali zaradi hrupa," je povedal.

Diter je leta 2017 v intervjuju za francosko revijo Paris Match povedal, da sta z ženo iskala posest v Toskani, a sta se nazadnje odločila zgraditi svojo vilo v toskanskem slogu v Provansi.