Bavarcem grozi (zanje) najhujši ukrep. Foto: EPA
Bavarcem grozi (zanje) najhujši ukrep. Foto: EPA

Če bo število potrjenih okužb z novim koronavirusom v bavarski prestolnici preseglo 35 na 100.000 v obdobju zadnjega tedna, bodo tamkajšnje oblasti uvedle dodatne ukrepe, so sporočili v torek. Statistika namreč kaže, da so v Münchnu v zadnjem tednu potrdili 30,92 novega primera okužbe z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev, pristojne pa skrbi, da se bo število še zvišalo.

Med dodatnimi ukrepi so predstavniki bavarskih oblasti navedli tudi prepoved prodaje alkoholnih pijač po 9. uri zvečer in prepoved uživanja alkohola na javnih krajih po 11. uri zvečer. "Odločitev je bila težka za vse nas," je dejal župan Münchna Dieter Reiter in nadaljeval: "A v času pandemije je naša prva in najpomembnejša naloga, da zaščitimo ljudi in se v največji možni meri izognemo še strožjim ukrepom."

Če bodo ukrep uveljavili, bodo sledili bližnjemu mestu Bamberg, ki je podobne omejitve uvedlo pred kratkim, v Hamburgu pa so že konec julija v nekaterih četrtih, ki slovijo po pestrem nočnem življenju, prepovedali prodajo in uživanje alkohola med 8. uro zvečer in 6. zjutraj.

Bavarci, veliki ljubitelji piva, so se morali letos zaradi pandemije odpovedati svojemu največjemu prazniku, Oktoberfestu, kar je tudi eden izmed razlogov za to, da so na Bavarskem letos t. i. pivski vrtovi še posebej priljubljeni. Gre za tradicijo, ki izvira iz 19. stoletja, ko so pivovarji poleti odprli svoje kleti, ob vhode postavili kakšno mizico in žejnim mimoidočim stregli svoje hmeljne napitke.

Zaradi ukrepov za omejitev širjenja novega koronavirusa so tako letos še na več prizoriščih kot sicer – na varni razdalji – postavili mizice, ob katerih so lahko posedeli mimoidoči in uživali v vrčku hladnega piva, piše Deutsche Welle.