Italijanska pobuda je naletela na tako dober odziv, da so priredili tridnevni glasbeni maraton. Foto: Reuters
Italijanska pobuda je naletela na tako dober odziv, da so priredili tridnevni glasbeni maraton. Foto: Reuters

Po italijanskem vzoru so se s svojih balkonov rojakom, ki se borijo za življenja ljudi z boleznijo covid-19, s ploskanjem množično poklonili tudi Španci. Po španskih mestih, kjer so zaradi hitrega širjenja novega koronavirusa z današnjim dnem uvedli 15-dnevno karanteno, se je v soboto ob 22. uri po krajevnem času z balkonov, oken, iz hiš zaslišalo glasno ploskanje.

Zamisel za ploskanje, predvsem zdravstvenim delavcem, ki se dan in noč borijo za življenja okuženih s koronavirusom (samo v soboto je število na novo okuženih v 47-milijonski Španiji poskočilo za 2000), se je pojavila in nato razširila po družbenih omrežjih pod ključnikoma #aplausosanitario (#aplavzzdravstvu) in #yomequedoencasa (#ostajamdoma).

Posnetke aplavzov, ki so se zaslišali po večjih mestih, so nato posamezniki "na daljavo", prek družbenih omrežij, pošiljali zdravnikom, medicinskim sestram in drugim zaposlenim v zdravstvu. Nekaj si jih lahko ogledate spodaj.

Italijanski glasbeni maraton

Italija je država, ki jo je epidemija novega koronavirusa v Evropi najbolj prizadela. Kljub strogi karanteni so se Italijani odločili za "skupen" podvig in 13. marca prvič skupaj zapeli z domačih balkonov. Pobuda je naletela na tako dober odziv, da so se naši sosedje odločili za tridnevni flash mob, ki so ga sklenili v nedeljo. V sklopu pobude #unitimalontani (združeni, a narazen) so v uvodu zapeli italijansko himno, sledili pa sta jim italijanski zimzeleni Azzuro in Ma Il cielo è sempre più blu.

Italijani se bodrijo s pesmijo