Udeleženci festivala se oblečejo v nenavadne uniforme in oborožijo s pladnji jajc in paketi moke. Foto: EPA
Udeleženci festivala se oblečejo v nenavadne uniforme in oborožijo s pladnji jajc in paketi moke. Foto: EPA

Tri dni pred silvestrovim v španskem mestu Ibi, ki šteje okoli 24 tisoč prebivalcev, vsako leto poteka simbolični boj za mestno oblast. Letošnji boj je postregel s kaotičnimi prizori obmetavanja med prebivalci, ki pri tem navadno uporabljajo jajca in moko, mogoče pa je videti tudi gasilne aparate in druge pripomočke.

Čeprav na obmetavanje s hrano marsikdo gleda z neodobravanjem, pa prebivalci mesteca iz leta v leto vztrajno obujajo tradicijo, katere izvor naj bi segal še v čase rimskega imperija. Tradicija je bila v času diktature Francisca Franca sicer začasno prekinjena, a so jo tamkajšnji prebivalci znova obudili konec leta 1981.

Festival sicer sovpada s krščanskim tepežnim dnem, ko je bilo otrokom dovoljeno, da so lahko za en dan zamenjali vloge s svojimi starši, prevzeli oblast in jih v šali tepli s šibo. Za podobno zamisel je šlo tudi na festivalu pomokanih (fiesta de los enharinados oziroma E

ls Enfarinats), le da so tam nekoč oblast za en dan prevzeli sužnji. Danes si tamkajšnje prebivalstvo vnaprej razdeli vloge in se razdeli na "pomokane" in na tiste, ki jim želijo prevzem oblasti preprečiti.

28. december se v mestecu Ibi po tradiciji začenja s tem, da "pomokani" zgodaj zjutraj prevzamejo nadzor nad mestno hišo in razglasijo nov režim in zakone. Sledi tekmovanje, na katerem se odloči, kdo bo novi župan mesta.

Dogajanje se nato preseli na osrednji trg in okoliške ulice, kjer boj za uveljavitev novega oziroma ohranitev starega režima poteka z obmetavanjem z jajci in moko. Že po nekaj trenutkih so vsi udeleženci, ki navadno nosijo različne čelade, zaščitna očala in nenavadne uniforme, od glave do peta premazani z moko in jajci.

Ko zaloga jajc poide, je na vrsti "pijani ognjemet", ki v duhu festivala kaotično šviga na vse strani in poskrbi, da se udeleženci razbežijo na vse konce in kraje.

Nekaj utrinkov z letošnjega festivala si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji.