Foto: EPA
Foto: EPA

Povprečna razlika v plačah je 2200 švedskih kron, kar znaša približno 214 evrov na mesec, poroča cerkveni časopis Kyrkans Tidning. Razlika v plači v evropski največji luteranski verski skupnosti naj bi se po besedah sekretarke švedske cerkve Cristine Grenholm lahko pripisala prevladovanju moških na vodilnih položajih.

Prve tri ženske so bile na Švedskem posvečene leta 1960, zdaj pa med študenti teologije celo prevladujejo. "Zgodovinsko gledano je do enakosti prišlo hitreje, kot smo si predstavljali," je povedala Grenholm. Poročilo iz leta 1990 je namreč ocenjevalo, da ženske do leta 2090 ne bodo sestavljale polovice duhovščine.

Leta 1982 je švedska zakonodaja odpravila člen o ugovoru vesti, ki je duhovščini omogočal zavrnitev sodelovanja z žensko sodelavko. "Ker verjamemo, da je Bog ustvaril človeška bitja, tako moške kot ženske, po božji podobi, je bistveno, da o tem ne le govorimo, temveč to tudi pokažemo," je še dodala Grenholm.

Tako ima danes veliko župnij moškega in žensko, ki vodita nedeljske maše. Pred leti je cerkev tudi pozvala duhovščino, da uporablja spolno nevtralen jezik, saj naj bi bil Bog "onstran naših spolnih določb", poroča Guardian.

Švedska cerkev se je od države ločila pred 20 leti. V državi z 10 milijoni prebivalci jih šest milijonov pripada luteranski cerkvi, a se članstvo, predvsem med mladimi, v zadnjih letih zmanjšuje.