Marija Antoaneta naj bi čevelj nosila v vsakdanjem življenju. Foto: EPA
Marija Antoaneta naj bi čevelj nosila v vsakdanjem življenju. Foto: EPA

Bel čevelj iz svile in kozjega usnja je bil nekoč last Marije Anotanete, ki se je rodila kot habsburška nadvojvodinja, pri 15 letih pa je postala žena francoskega kralja Ludvika XVI.

Iz dražbene hiše Osenat so sporočili, da je za čevelj vladalo veliko zanimanje, zato pa je cena hitro poskočila. S štirimi trakovi okrašenemu in zelo lepo ohranjenemu čevlju so namreč za začetno ceno postavili okoli 8000 evrov. 22,5 centimetra dolg čevelj s peto, na kateri je zapisano tudi kraljičino ime, bi danes ustrezal evropski številki 36, na koncu pa je iztržil kar 43.750 evrov, poroča AFP.

Kupec obuvala zadnje francoske kraljice pred francosko revolucijo, ki so jo sicer z možem z giljotino usmrtili oktobra 1793, pa je želel ostati neimenovan.

227 let v rokah družine prijateljice kraljičine sobarice

Kraljica naj bi čevelj nosila v svojem vsakodnevnem življenju v palači. Svileni čevelj pa je med francosko revolucijo prišel v roke Marie-Emilie Leschevin, dobre prijateljice glavne sobarice nekdanje kraljice. Več generacij je ostal v rokah njene družine, 227 let po njeni smrti pa so ga zdaj prodali na dražbi v Versaillesu. "Ta dražba je potekala v času, ko se Francozi spoprijemajo z negotovostmi glede svojih vrednot, veliko se jih tako oklepa francoske zgodovine," je pred dražbo dejal Jean-Pierre Osenat iz dražbene hiše. Po njegovem mnenju je Marija Antoaneta oseba, ki vzbudi zanimanje celotnega sveta.

Pred leti se je na dražbi znašlo tudi nekaj kosov njenega nakita, ki so prinesli več deset milijonov evrov.