Podobnost med kipom ... Foto: Twitter/Mo Salah Facts
Podobnost med kipom ... Foto: Twitter/Mo Salah Facts
Mo Salah
... in resnično osebo je ... očem dobro skrita. Foto: EPA

Kip so v nedeljo slovesno predstavili v sklopu svetovnega foruma mladih (WYF), ki je potekal v tem letoviškem mestu ob Rdečem morju. Kip prikazuje Salaha z bujno pričesko, širokim nasmehom in razširjenimi rokami, s katerimi na nogometnih zelenicah proslavlja svoje zadetke. Izdelal ga je kipar Mai Abdel Alah, ki je domačim medijem dejal, da je kip naredil, ker je Salah "simbol odličnosti" za egiptovsko mladino. Svoje delo je opisal z besedama "ugledno" in "natančno".

Vse lepo in prav, a le redki Egipčani v umetniški skulpturi prepoznajo nogometaša. Mnogi so na omrežjih zapisali, da kip bolj spominja na pevca Lea Sayerja oziroma Arta Garfunkla ali pa na vlomilca Marva iz filmske uspešnice Sam doma.

Salah se lahko tolaži vsaj s tem, da se je pridružil dolgemu spisku nogometašev, po katerih so izdelali ne prav posrečene kipe. Najprej nam seveda na misel pade kip nogometnega superzvezdnika Cristiana Ronalda, ki so ga lani slovesno odkrili na letališču na njegovem rodnem otoku Madeira, a je v hipu postal tarča posmeha, saj ni bil obraz prav nič podoben pravemu CR7.

26-letni Salah, sicer član nogometnega kluba Liverpool, je v svoji prvi sezoni pri tem klubu na 36 tekmah zabil kar 32 golov, letos pa je s tem moštvom podpisal novo petletno pogodbo.