Jessi Combs si je močno želela podreti več kot 40 let star hitrostni rekord. Foto: Reuters
Jessi Combs si je močno želela podreti več kot 40 let star hitrostni rekord. Foto: Reuters

Za 39-letno dirkačico iz Južne Dakote in priljubljeno voditeljico TV-oddaj o avtomobilizmu, je bilo usodno trčenje prav z dirkalnikom na reaktivni pogon, s katerim je tik pred odpovedjo motorja v puščavi Alvord v Oregonu dosegla hitrost 841 kilometrov na uro.

Sorodna novica Najhitrejša ženska na štirih kolesih umrla med postavljanjem rekorda

Iz Guinnessa so zdaj potrdili, da je Combsova 27. avgusta 2019 uspešno podrla prejšnji rekord 824 kilometrov na uro, ki ga je leta 1976 s trikolesnikom postavila kaskaderka Kitty O'Neil. Combsova je bila tudi prva ženska v več kot 40 letih, ki je sploh skušala preseči mejnik O'Neilove.

Pokojna dirkačica je kariero začela najprej s predelovanjem dirkalnih vozil, nato pa presedlala na televizijo kot voditeljica številnih avtomobilističnih in dirkaških oddaj, kot so Overhaulin, MythBusters in All Girls Garage.

"Ljudje pravijo, da sem nora ..."

Spremljevalec Combsove in njen moštveni kolega Terry Madden je na Instagramu zapisal, da ni povsem prepričan, kaj naj si misli o Jessijinem dosežku, saj da noben rekord ne odtehta tega, da je ni več med njimi.

"Je pa to bil njen cilj, ki si ga je resnično srčno želela – in naj si bo še tako težko zame le pogledati znova njen avtomobil, brez da bi se zjokal, sem neverjetno ponosen nanjo," je zapisal. "Tisto jutro se je zbudila ob budilki in dejala, gremo delat zgodovino in imeli smo naravnost fantastičen dan."

Zakaj je prišlo do nesreče Combsove, še vedno ni povsem znano, strokovnjaki pa ugibajo, da je z veliko hitrostjo zadela neznani predmet, zaradi česar se je sesulo sprednje kolesje.

"Morda se zdi nekoliko noro podajati neposredno v ogenj ... Tisti, ki si upajo, so tisti, ki dosežejo velike stvari. Ljudje pravijo, da sem nora. Takšnim se zahvaljujem," je v svoji zadnji objavi na Instagramu zapisala Jessi.