Melanija Knavs se je rodila aprila 1970 v Sevnici, ki zadnje mesece doživlja invazijo tujih novinarjev in radovednežev v iskanju korenin nove prve dame ZDA. Foto: Reuters
Melanija Knavs se je rodila aprila 1970 v Sevnici, ki zadnje mesece doživlja invazijo tujih novinarjev in radovednežev v iskanju korenin nove prve dame ZDA. Foto: Reuters
false
V Sevnici so proslavili Trumpovo zmago. Foto: Reuters

Ob podrobnejši biografiji Melanie Trump od njenih zgodnjih let pa vse do poroke z ameriškim milijarderjem in prihodnjim ameriškim predsednikom Trumpom tuji mediji izpostavljajo, da bo Slovenka po rodu prva na tujem rojena prva dama ZDA po letu 1825, ko je John Quincy Adams v Belo hišo prišel z ženo, rojeno v Veliki Britaniji.

Dopisnik Frankfurter Allgemeine Zeitunga Karl Peter Schwarz v svojem prispevku poudarja, da so Slovenci, "ki imajo svojo državo 25 let in ki si kot vsi drugi majhni narodi želijo svojo državo narediti vidnejšo na svetovnem zemljevidu", sicer veseli, da se je njihova rojakinja povzpela, vendar pa da so jo doslej v domovini bolj ali manj ignorirali in pustili ob strani. "Nezainteresirani so bili doslej tudi slovenski časopisi," je še zapisal Schwarz in dodal, da so se slovenski časniki bolj ukvarjali z življenjskim slogom in bogastvom njenega moža.

Opozoril je tudi na zapis Melaniine sestre Ines, ki živi z njo v New Yorku, ko se je na Facebooku čudila, zakaj slovenski mediji niso podprli Melanie na njeni poti v Belo hišo. "Verjetno ni šlo samo za zavist, da so večinoma levo usmerjeni novinarji v njeni domovini o njej poročali večinoma negativno," je zapisal dopisnik Frankfurter Allgemeine Zeitunga.

Schwarz je dodal še mnenje "novinarjev Bojana Požarja in Igorja Omerze, ki sta objavila skrbno raziskavo slovenskih korenin prve dame, da bi jo v Sloveniji častili po božje, če bi bila namesto s starim republikancem poročena z mladim demokratom".

"Tako so se njenega uspeha veselili le prebivalci Sevnice, morda tudi zato, ker si nadejajo, da jim bo zdaj denar kar deževal," je še zapisal Schwarz in dodal, da v Sevnici razmišljajo tudi o tem, da bi po Melanii poimenovali katero izmed ulic.

Ameriška televizijska mreža CNN sicer v prispevku o Melanii Trump na svoji spletni strani ugotavlja, da so mnogi Slovenci sicer ponosni nanjo, a so zgroženi nad Trumpovo razdiralno kampanjo. "Trump ima grozna stališča do žensk in kako naj bi se z njimi ravnalo," navajajo avtorji prispevka besede študentke iz Ljubljane. "Čeprav ima denar in moč, ne bi smel ravnati tako z ljudmi," je študentka še povedala avtorjem članka Nicku Thompsonu, Philu Blacku, Matjažu Krivicu in Gašperju Andrineku.

Reuters o Sevnici
Rojstnemu mestu Melanie Trump in dogodkom ob izvolitvi Trumpa se je posvetila tudi agencija Reuters, ki navaja, da v tem "mestu z manj kot 5.000 ljudmi, sredi obronkov Alp, ki je bilo slabo poznano že v Sloveniji, kaj šele na tujem", jasno pričakujejo finančno dobrobit, ker so rojstno mesto bodoče 46-letne prve dame ZDA.

"Včasih je pritisk medijev prevelik in prebivalci Sevnice na to niso navajeni. Po drugi strani pa je svetovna pozornost pozitivna, saj se Sevnica razvija kot turistična destinacija," je za Reuters povedal župan Srečko Ocvirk.

"Velik dan za Slovenijo"
O praznovanju v Sevnici je poročal tudi Huffington Post. Willi Frej je o dogajanju v Sevnici in dojemanju dejstva, da bo Melania Trump nova prva dama ZDA, pojasnjevala voditeljica in novinarka RTV Slovenija Jelena Aščić, ki je ocenila, da je to "velik dan za Slovenijo". "Zdaj imamo ameriško prvo damo. Nekateri se že šalijo, da ima mala Slovenija zdaj v lasti pol Bele hiše," je za Huffington Post dejala Aščićeva.