Ostanki amfor. Foto: EPA
Ostanki amfor. Foto: EPA

Pošiljka, ki jo je poslala arheološkemu parku Pompeji, vsebuje dve mozaični ploščici, dva kosa amfore in kos keramike, dodala pa je tudi pisno priznanje, v katerem pojasnjuje nenavadno pošiljko.

"Želela sem imeti del zgodovine, ki ga ni mogoče kupiti," je zapisala ženska in nadaljevala: "Vzela sem del zgodovine, ujete v času, v katerem je bilo toliko negativne energije. Ljudje so umrli na tako grozen način in vzela sem dele, povezane s takšnim uničenjem."

Arheološko najdišče Pompeji je za rimskim Kolosejem druga najbolje obiskana turistična znamenitost v Italiji. Foto: EPA
Arheološko najdišče Pompeji je za rimskim Kolosejem druga najbolje obiskana turistična znamenitost v Italiji. Foto: EPA

V nadaljevanju je pojasnila, da je, odkar se je vrnila domov s potovanja po Evropi, dvakrat prebolela raka dojke, prestala je dvojno mastektomijo, družina pa je imela tudi finančne težave. Prepričana je, da je za to krivo njeno nespametno dejanje, ko je bila "mlada in neumna". "Nikakor ne moremo naprej. Smo dobri ljudje in tega prekletstva ne želim več prenašati na svojo družino, otroke ali sebe."

Po besedah ​​tiskovne predstavnice arheološkega parka Pompeji je v preteklih letih okoli sto obiskovalcev vrnilo majhne predmete, kot so mozaične ploščice, ki so jih ukradli med obiskom Pompejev. Obiskovalci so ob tem zapisali, da so jim predmeti prinesli nesrečo, je za CNN povedala predstavnica parka, ki je dodala, da je vrednost vrnjenih artefaktov zanemarljiva, ampak so zanimivi z antropološkega vidika.

Izbor pisem in vrnjenih predmetov si je mogoče tudi ogledati v Pompejih.