Foto:
Foto:
... pošljite ga na Luno.

Neko podjetje v ZDA ponuja ljudem priložnost, da se znebijo nezaželenih daril.
Orbital Development iz Carson Cityja v Nevadi oglašuje, da bi darila, ki jih obdarovanci ne želijo shraniti in ki jih ne marajo, poslali kar na - Luno.

Dražba poteka do 23.08, ko bo znano, katera izmed daril bodo letela v vesolje. Podjetje bo na Luno poslalo zasebno vesoljsko plovilo, ki bo v orbito tega Zemljinega naravnega satelita priletelo s hitrostjo okrog 8.800 kilometrov na uro in se raztreščilo po površini.

Za zdaj še nihče ni ponudil izklicne cene v znesku pet milijonov dolarjev. Predsednik družbe Gregory Nemitz je dejal, da pričakujejo, da bo zanimanje za nenavadno potovanje kmalu naraslo.

Tistemu, ki bo ponudil najvišji znesek za enosmerno pot njegovih daril, bodo zagotovili, da bodo darila spravljena v lončku, ki bo zaščiten pred eksplozijami in vplivi temperature. Ob tem pa so iz družbe sporočili, da pa ne morejo zagotoviti, v kakšenem stanju bo tovor po tem, ko bo plovilo trčilo ob tla.

Projekt MoonCrash bo k sodelovanju najverjetneje pritegnil kakšnega zdolgočasenega bogataša, ki ne ve kam z denarjem in svoj prosti čas preživlja z igranjem igric, dodaja Nemitz. Najboljši ponudnik bo povabljen, da sodeluje pri vseh opravilih, ki jih bodo imeli, preden bo darilo odpotovalo v vesolje. Sodeloval bo lahko pri oblikovanju vozila, gradnji in testiranju, kar naj bi po predvidevanjih podjetja trajalo od 15 do 18 mesecev.

Plovilo, ki bo temeljilo na ruskih komericalnih vesoljskih plovilih, bo ob vstopu v Lunino atmosfero in ob padcu na tla slikalo z digitalnim fotoaparatom in slike pošiljalo na Zemljo. Podjetje bo prav tako organiziralo potovanje na kozmodrom Bajkonur v Kazahstanu, kjer si bodo zmagovalec in njegovi trije gostje lahko ogledali izstrelitev plovila in pristanek na Luni.