Ukrajina je prepovedala nastop ruski predstavnici Juliji Samojlovi na Evroviziji, ki bo maja v Kijevu. Pevka tri leta ne sme vstopiti v Ukrajino. Foto: EPA
Ukrajina je prepovedala nastop ruski predstavnici Juliji Samojlovi na Evroviziji, ki bo maja v Kijevu. Pevka tri leta ne sme vstopiti v Ukrajino. Foto: EPA
Julija Samojlova
Pevka je o nastopu na Evroviziji "sanjala vse življenje". Foto: EPA
Sergej Lazarev
Lani je Sergej Lazarev s pesmijo You Are The Only One Rusiji priboril tretje mesto. Prvo mesto je pripadlo Ukrajinki Džamali, zapela je pesem 1944. Foto: Reuters

Da Ukrajincem ni všeč izbor Rusije, smo pisali pred nekaj dnevi. 27-letna pevka je sprožila polemike po tem, ko se je izkazalo, da je leta 2015 nastopila na območju Krima, ki je leta 2014 po referendumu pripadel Rusiji - prebivalci Krima so takrat v veliki večini glasovali za priključitev Rusiji. Ukrajina priključitve ne priznava.

Ukrajinska varnostna služba je povedala, da bo raziskala primer in zdaj so sporočili svojo odločitev. Julija Samojlova tri leta ne sme vstopiti v Ukrajino. Kot je pojasnila predstavnica varnostne službe Olena Gitljanska, so odločitev sprejeli zdaj, kot razlog pa je navedla kršitev ukrajinske zakonodaje.

Ukrajina je oktobra objavila črni seznam 140 ruskih izvajalcev, ki so zaradi nastopa na Krimu v Ukrajini nezaželeni. Na seznamu ni bilo imena Julija Samojlova, a so se naknadno odločili, da mora biti kaznovana tudi ona. Samojlova je na Krimu pela leta 2015, sodelovala je na galakoncertu, katerega cilj je bil popularizirati šport.

Ukrajinci: Gre za provokacijo Rusije
Ukrajina izbiro Samojlove za rusko predstavnico razume kot provokacijo, Rusija pa vztraja pri trditvi, da nasprotuje t. i. politizaciji tekmovanja, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Pevka ni verjela, da bi bil lahko nastop izpred dveh let težava, njeno sodelovanje pa je v Ukrajini sprožilo nekaj ostrih kritik, politični analitik Taras Berezovec je tako presodil, da bi bila prepoved nastopa "edina pravilna in zakonita odločitev".

EBU se trudi, da bi v Kijevu nastopili vsi
Iz evrovizijske radiotelevizijske zveze (EBU) so sporočili, da so razočarani zaradi odločitve: "Moramo spoštovati zakone države gostiteljice, ampak zelo smo razočarani nad odločitvijo, saj menimo, da to ni v skladu z duhom tekmovanja." Dodali so, da bodo nadaljevali dialog z ukrajinskimi oblastmi in da se bodo trudili, da bi v Kijevu lahko nastopili vsi.

Julija Samojlova bi na Evroviziji morala nastopiti z balado Flame is Burning. Prisluhnete ji lahko spodaj.