Emile Ratelband leta 2003, ko je imel 54 let – le nekaj let več, kot si jih želi imeti zdaj. Foto: EPA
Emile Ratelband leta 2003, ko je imel 54 let – le nekaj let več, kot si jih želi imeti zdaj. Foto: EPA

Emile Ratelband je bil rojen 11. marca leta 1949, zdaj pa želi svoj rojstni datum spremeniti na 11. marec 1969 in se tako pomladiti za 20 let. "Dandanes si ljudje lahko spreminjajo ime, lahko si spremenijo spol. Zakaj si torej ne bi mogel jaz spremeniti starosti?" je po poročanju BBC-ja dejal tamkajšnjim medijem. Ratelband je sicer na Nizozemskem znano ime, saj je motivacijski govorec, glasbenik in animator risank.

Prošnjo za spremembo starosti je vložil na sodišču v mestu Arnhem južno od Amsterdama, ki naj bi o nenavadnem primeru odločilo v nekaj tednih. A sodnik je že izjavil, da precej dvomi o upokojenčevem uspeh, "saj ne obstaja noben pravni mehanizem, ki bi dovoljeval spremembo starosti".

Telo 45-letnika
Ratelband vztraja, da se zaradi svoje starosti počuti diskriminiran in prikrajšan za marsikateri zmenek prek aplikacije Tinder, zaradi let ima tudi manj možnosti za dodatni zaslužek. "Če rečem, da sem star 69, so moje možnosti majhne. Če pa rečem, da sem star 49, dobim več priložnostnih del, ponudbe za nakup hiše ali avtomobila pa so ugodnejše. Če na Tinderju rečem, da sem star 69, ne dobim nobenega odgovora od deklet. Z 49 leti in ohranjenim obrazom, kot je moj, pa možnosti za spoznavanje kar dežujejo," je prepričan.

Svojo prošnjo utemeljuje tudi s tem, da mu je osebni zdravnik zagotovil, da ima telo 45-letnika. Ne le to, sebe je označil za "mladega Boga" in zatrdil, da se bo v primeru ugodno rešene prošnje odpovedal svoji pokojnini ter se vrnil na trg delovne sile.