Foto: Reuters
Foto: Reuters

Melania Trump v določeni meri deli usodo svojega moža, ki polarizira javno mnenje, a je bistveno manj na očeh. Lepa, molčeča in zadržana. Sproža ugibanja, kdo sploh je.

"Preden sem spoznala Melanio, sem do pogovora najtežje pripravila vodjo japonske kriminalne združbe. O bog, tisto je bilo lažje kot pa dobiti podatke od Melanie," je naprej za RTV Slovenija povedala Mary Jordan, novinarka Washingon Posta, ki je tudi Pulitzerjeva nagrajenka.

Prvo damo opisuje kot bistro, celo premeteno žensko, ki se dobro zaveda svoje cene. V ključnem trenutku, ko je odlašala s selitvijo v Belo hišo, je dosegla podpis nove, zanjo in predvsem za sina Barrona bistveno ugodnejše poročne pogodbe z Donaldom Trumpom. Ob tem, da jo z možem povezuje veliko več, kot je morda videti na prvi pogled: "Z njo se posvetuje, kadar hoče koga odpustiti in kadar hoče koga zaposliti. V Beli hiši pravijo, da je najbolj nevarno biti v nemilosti pri Melanii."

Izbira Mika Pencea za podpredsednika je bila pravzaprav izbira Melanie Trump. In hkrati je prav ona eden največjih paradoksov Trumpove politike. Priseljenka v družini predsednika, ki je sinonim za politiko proti priseljevanju, in ki ima v družini tudi sina s slovenskim potnim listom in stalno navzoča taščo ter tasta. "Osebje in uradniki v Beli hiši ju imajo radi. Govorita slovensko in tajna služba ne ve, o čem govorita. Donald Trump ne ve, o čem govorita. Barron govori slovensko. Zelo sta povezana."

Melania Trump zaupa le najožji družini, prijateljev tako rekoč nima, s pastorkami, zlasti z Ivanko Trump, si ni blizu. Številni znanci so ji po vstopu Donalda Trumpa v politiko obrnili hrbet, a po besedah Mary Jordan prva dama vztraja ob možu, ker je presodila, da jo to zanjo najbolje. "Ne smete je podcenjevati. Ni ujetnica. Zelo ambiciozna je. In mlada."

In ker ne moremo reči, da jo kaj bistveno bolje poznamo tudi v Sloveniji, jo bomo pač spoznavali skupaj z Američani.

Pogovor z avtorico nove knjige o Melanii Trump