Saturn je kar 74 let bil del zbirke moskovskega živalskega vrta. Foto: Twitter
Saturn je kar 74 let bil del zbirke moskovskega živalskega vrta. Foto: Twitter

"Včeraj zjutraj je naš misisipijski aligator Saturn umrl od visoke starosti. Štel je okoli 84 let, kar je izjemno spoštljiva starost," so sporočili iz živalskega vrta.

Saturna so še kot mladiča leta 1936 podarili berlinskemu živalskemu vrtu in prepeljali iz ZDA. Živalski vrt je bil leta 1943 med vojno bombardiran, a je aligatorju uspelo pobegniti. Britanski vojaki so ga našli tri leta pozneje in ga izročili Sovjetski zvezi, vse od takrat pa je bil prava atrakcija živalskega vrta v Moskvi.

"Moskovski zoo je imel čast gostiti Saturna kar 74 let," so sporočili. "Za nas je Saturn predstavljal celo ero in pri tem niti malo ne pretiravamo. Številne izmed nas je spremljal od otroških let. Upamo, da ga nismo razočarali."

Misisipijski aligatorji običajno v divjini dočakajo od 30 do 50 let. Saturn bi lahko celo bil najstarejši aligator na svetu, kar pa je težko zagotovo vedeti.

Sorodna novica Foto: Muja, ponos Beograda, je najstarejši aligator na svetu

Največjo konkurenco mu je predstavljal aligator Muja iz beograjskega živalskega vrta, ki jih prav tako šteje nekaj čez 80.

Saturnovo burno življenje

A, kot poroča BBC, se po burni zgodovini verjetno težko kateri primerja s Saturnom. Dolgo, praktično takoj po njegovem prihodu iz ZDA, so krožile celo govorice, da je bil aligator del Hitlerjeve osebne zbirke in ne del berlinskega živalskega vrta – kar ni res. Ni pa jasno, kako in zakaj se je ta govorica rodila, jo pa je širil tudi znani ruski pisatelj Boris Akunin.

Iz moskovskega živalskega vrta te navedbe zavračajo in dodajajo, da živali "ne sodijo v politiko in ne smejo biti odgovorne za človeške grehe". Je pa njihov veterinar Dmitri Vasiljev vseeno prilil še malce olja na ogenj govoric, ko je dejal, da ni dvoma, da je Hitler aligatorja občudoval.

V srditi bitki za Berlin leta 1943 je bil del mesta povsem porušen. Foto: AP
V srditi bitki za Berlin leta 1943 je bil del mesta povsem porušen. Foto: AP

Kako je preživel obstreljevanje?

Kako je Saturnu uspelo preživeti bombardiranje Berlina leta 1943, pa ne zna pojasniti nihče. Berlin, prestolnico nacistične Nemčije, so zavezniške sile do konca vojne leta 1945 intenzivno obstreljevale.

T. i. bitka za Berlin se je začela novembra leta 1943, v noči z 22. na 23. november pa so bili v obstreljevanju močno poškodovani predeli zahodno od središča, vključno z okrožjem Tiergarten, kjer je mestni živalski vrt.

Na tisoče ljudi je bilo tisto noč ubitih in ranjenih, poginilo pa je tudi ogromno živali v živalskem vrtu. Tamkajšnji akvarij je bil popolnoma uničen, očividci pa so pripovedovali o truplih štirih krokodilov na cesti, kamor jih je izstrelila sila eksplozije. Saturnu je nekako uspelo preživeti in je kar tri leta živel v razdejanem mestu, v podnebju, popolnoma neustreznem za aligatorje.

Kot navajajo ruski mediji, naj bi Saturna zdaj nagačili in razstavili v priljubljenem moskovskem naravoslovnem muzeju.