V kraljestvu veljajo strogi verski zakoni. Foto: EPA
V kraljestvu veljajo strogi verski zakoni. Foto: EPA

Bližnjevzhodni novičarski portal Gulf News poroča, da se je po podatkih savdskih oblasti februarja in marca letos število ločitev povečalo za 30 odstotkov. Kot glavni razlog navajajo odkritja številnih poročenih žensk, da njihovi možje živijo dvojna življenja z več družinami.

Čeprav je poligamija v islamu in številnih zalivskih državah dovoljena, se javno mnenje v zadnjih letih v mnogo državah obrača proti tej navadi. Številne ženske v teh državah vprašanje poligamije in svojih pravic v zakonu pojmujejo kot glavno vprašanje pravic žensk v regiji, še poročajo v Gulf News.

Kljub pogosto neenakopravnemu položaju žensk v islamu islamsko pravo predvideva posebno možnost ločitve in razveljavitve zakona pod imenom kula. Ta predvideva, da se lahko ženska v primeru moževe nezvestobe loči, če vrne doto oziroma drugo lastnino, ki ji jo je mož povrnil.

Prav ta finančni element pa številnim revnejšim ženskam, ki so pogosto popolnoma odvisne od moževih prihodkov, preprečuje ločitev od nasilnih mož. Tudi zadnji val ločitev se je zgodil predvsem med pari, v katerih so ženske relativno finančno neodvisne od moža, kar je v kraljestvu za zdaj še prej redkost kot pravilo.