Karl Marx pravi: 'Pojdi!' Foto: Twitter
Karl Marx pravi: 'Pojdi!' Foto: Twitter

Marx, avtor znamenite knjige Kapital, se je v Trierju rodil in v mestu preživel prvih 17 let življenja. Nato se je preselil v Bonn, pozneje v Berlin, po izgonu iz države pa se je zatekel v London, kjer je tudi umrl.

Ker se bodo Nemci 5. maja spomnili 200. obletnice Marxovega rojstva, se je župan Trierja Wolfram Leibe odločil v čast slavnemu filozofu postaviti semafor, na katerem promet za pešce usmerja Marxova podoba – ko gori rdeča luč, Marx gleda naravnost in ima razširjene roke, pri zeleni pa koraka s knjigo pod roko.

Maja bodo v Trierju postavili še en semafor, na katerem bo svetila Marxova podoba. Ta bo stal na križišču v neposredni bližini njegove rojstne hiše. "To se mi zdi čudovit simbol, s katerim želi Trier pokazati, da Marxa ni pozabil," je dejal Leibe. Marxova podoba na semaforju je delo karikaturista Johannesa Kolza.

Maja bodo praznovanja ob njegovi 200-letnici dosegla vrhunec, saj bodo v središču mesta postavili tudi velik bronast Marxov kip, ki ga je mestu podarila Kitajska. Nekateri prebivalci mesta opozarjajo, da je "mega Marx" prevelik, da bi se dobro vključil v mesto, piše Deutsche Welle.