Morski leopard je druga največja vrsta tjulnja na Antarktiki. Foto: AP
Morski leopard je druga največja vrsta tjulnja na Antarktiki. Foto: AP

Prostovoljci na Nacionalnem inštitutu za raziskave voda in ozračja (Niwa) so napravo odkrili med preučevanjem zamrznjenih tjulnjih iztrebkov, ki so jih v zamrznovalniku hranili več kot leto dni.

Na ključku je videoposnetek, ki ga je posnel kajakaš med veslanjem po zalivu Porpoise Bay na Južnem otoku Nove Zelandije. Kajakaš ni viden, je pa viden sprednji del modrega kajaka in posnetek morskih leopardov, kako se igrajo v vodi.

Iztrebki morskega leoparda so za znanstvenike zelo dragoceni, saj je iz njih moč razbrati obilico podatkov, od tega, s čim se ti antarktični plenilci prehranjujejo, do tega, kakšno je njihovo splošno zdravstveno stanje in kako dolgo so že v novozelandskih vodah.

Po vsej državi tako prostovoljci prečesujejo obalo in zbirajo iztrebke za morske biologe, da bi ti izvedeli še kaj več o teh redkih živalih, ki običajno živijo in lovijo v tropih v antarktičnih vodah, a se zdaj vse bolj pomikajo proti severu, na Novo Zelandijo, s tem pa begajo stroko, poroča Guardian.

Linija za morske leoparde

Prebivalce Nove Zelandije tudi naprošajo, da poročajo o vseh opažanjih morskih leopardov, njihovo lokacijo dokumentirajo z videi in fotografijami ter pokličejo posebno telefonsko linijo, namenjeno prav tem tjulnjem.

"Zelo zastrašujoče je, da imajo te neverjetne antarktične živali v sebi plastiko, kot je bil ta USB-ključ," meni Jodie Warren, prostovoljka laboratorija morske biologinje dr. Kriste Hupman, ki je ključek odkrila.

Warrenova je pustila, da se USB več tednov suši, saj jo je zanimalo, ali se da iz njega dobiti kar koli uporabnega.

Raziskovalna ekipa bi zdaj nadvse rada našla lastnika USB-ja, saj bi ga radi rekrutirali za svojo ekipo prostovoljcev, ki po obalah zbirajo tjulnje iztrebke. Za zdaj še brez uspeha.