Foto:
Foto:

Po podatkih ameriškega ministrstva za promet je v ZDA 107 milijonov gospodinjstev, ki imajo v povprečju 1,9 vozila in samo 1,8 voznika, to je 204 milijone osebnih vozil in 191 milijonov voznikov.


Leta 1995, ko so nazadnje opravili štetje osebnih vozil in voznikov, so slednji še prevladovali. Kot komentira časnik USA Today, so se ameriške sanje zdaj končno uresničile: avtomobili se razmnožujejo hitreje od ljudi.

Za to je več razlogov: vse več je družin, v katerih sta zaposlena oba starša, ki se ločeno vozita v službo, vse več najstnikov ima svoje avtomobile, številne družine pa imajo avtomobile za različne namene - poleg vozil, ki jih uporabljajo za vožnjo v službo ali šolo, imajo tudi avtomobile samo za daljše izlete ali za preživljanje koncev tedna.

60 odstotkov osebnih vozil predstavljajo limuzine in karavani, 21 odstotkov je kombijev in terenskih vozil, 15 odstotkov pa lahkih kamionov. Ob tolikšnem številu jeklenih konjičkov pa je zanimivo, da kar osem odstotkov ameriških gospodinjstev nima avtomobila.