Tudi če boste danes vsem verjeli na besedo in bili zato 'naprvoapriljeni', ohranite dobro voljo in nasmeh na obrazu. Vendarle je prvi april! Foto: Reuters
Tudi če boste danes vsem verjeli na besedo in bili zato 'naprvoapriljeni', ohranite dobro voljo in nasmeh na obrazu. Vendarle je prvi april! Foto: Reuters
'Obiranje špagetov'
Obiranje pridelka - špagetov. Prizor je bil v resnici posnet v bližini Londona.
Poisson d'avril
Francozi si na hrbte lepijo ribe.
Kako bi nasmejali sebe in druge?

Če do zdaj še niste na lastni koži občutili, naj vas spomnimo mi: danes je prvi april, "dan norcev", ko si lahko podmažemo jezik in stresamo laži in izmišljotine.

Kljub več stoletij dolgi tradiciji nihče pravzaprav natančno ne ve, kdo je "kriv" za dan šaljivcev. Prve zgodbe o norčevanju izvirajo še iz časov Romanov in Keltov, ki so že poznali praznik šaljivcev.

A res, novo leto ni več marca?
Mnogi pa menijo, da ta dan izvira iz 16. stoletja, ob spremembi julijanskega koledarja za gregorjanskega. Pri julijanskem se je novo leto praznovalo v tednu med 25. marcem in prvim aprilom, gregorjanski pa je prelom leta premaknil na prvi januar, kar je v veljavi še danes. Iz tistih, ki so se trdovratno oklepali starega datuma ali so bili pozno obveščeni o spremembi, so se pogosto "delali norca" in pokali šale. In navada se je ohranila do danes.

Ko imaš na hrbtu prilepljeno ribo
Prvoaprilske potegavščine poznajo v mnogih državah. V Franciji ta dan imenujejo poisson d'avril oziroma "aprilska riba", saj otroci na hrbet prijateljev nalepijo sliko ribe in navihano kričijo "prvoaprilska riba, prvoaprilska riba!" Na Škotskem ta dan praznujejo kar dva dni, Britanci pa se "delajo norca" le zjutraj in dopoldne, saj verjamejo, da popoldansko norčevanje prinaša smolo. Na Danskem pa dan šaljivcev praznujejo kar dvakrat, poleg prvega aprila še prvega maja.

Pojdimo obirat špagete!
Prvi april ni le dan, ko za nos potegnemo družinske člane, prijatelje ali sodelavce, ampak tudi dan, ko si mediji privoščijo kakšno neslano na račun svojih bralcev, gledalcev in poslušalcev. Po mnenju mnogih za najuspešnješo in najbolj domiselno prvoaprilsko šalo še vedno velja tista britanske televizije BBC, ki je v dokumentarcu Panorama leta 1957 poročala o vsakoletnem obiranju špagetov, ki rastejo na "špagetovcih" v Švici. Britanci, ki te italijanske specialitete takrat še niso tako dobro poznali, so množično klicali v uredništvo in zagreto spraševali, kje lahko tudi sami dobijo sadike "špagetovca".

Dober dan, hamburger za levičarje, prosim!
Ameriška veriga restavracij s hitro hrano Burger King je leta 1998 napovedala, da je v njihovih lokalih mogoče dobiti hamburger za levičarje, Google pa je leta 2007 objavil novo storitev Gmail Paper, s katero bi lahko uporabniki vso elektronsko pošto shranil in poslali Googlovemu arhivu, kjer bi jim jo natisnili in brezplačno razposlali. Lani pa je Google pozval ljudi, da išče prostovoljce, ki bi se odpravili na misijo na Mars.

Nizozemska televizija si je v 60. letih izmislila, da se je podrl poševni stolp v Pisi, britanski BBC pa leta 2006, da so bila znamenita črna vrata v domovanju britanskega premierja na Downing Streetu 10 prebarvana v rdečo. Najdejo se tudi nekatere neposrečene in pretirane šale, kot je bila tista o umoru Billa Gatesa, kar je povzročilo, da so se delnice na južnokorejski borzi močno znižale.

A. P.

Kako bi nasmejali sebe in druge?