Najbolj znani izvajalci hake so brez dvoma novozelandski ragbisti. Foto: Reuters
Najbolj znani izvajalci hake so brez dvoma novozelandski ragbisti. Foto: Reuters

Prejšnji teden sta se v Aucklandu poročila Aaliyah in Benjamin Armstrong in Benjaminova priča je mladoporočencema pripravila izjemno presenečenje, ki je mnoge ganilo do solz. Nevesta je sprva presenečeno strmela v svate, ki so kričali, ploskali in delali obrazne grimase, nato pa so jo kmalu premagale solze in je začela skakati od navdušenja.

V pogovoru za BBC je dejala, da je bila haka znak spoštovanja moževe priče in njegove družine, in ne način, s katerim so želeli ženina prestrašiti, kot so sklepali nekateri tujci po ogledu posnetka.

Haka je tradicionalni maorski ples, ki so ga v preteklosti izvajali za to, da bi nasprotniku pognali strah v kosti, danes pa mnogi Novozelandci z njo ohranjajo tradicijo, zato jo je mogoče videti tudi na športih igriščih. Moški izvedejo hako tudi, če želijo pozdraviti kakšnega posebnega gosta in na različnih slavjih. Običajno jo plešejo le moški, a Aaliyah je bila tako ganjena nad predstavo, da se je pridružila nastopajočim, skoraj triminutni posnetek pa se konča s skupinskim objemom.

Hako je organiziral 23-letni fant, ki ga je ženin izbral za svojo pričo. Pričin starejši brat je bil na čelu nastopajočih, bratrančevo podjetje pa je poskrbelo za snemanje. Zakonca sta nato posnetek objavila na družbenih omrežjih in kot blisk se je razširil po svetu.

Čustveni posnetek si oglejte spodaj.