Nevihta je na obalo kraja Nazare privabila mnogo radovednežev, a v boj z naravo so si upali le redki. Foto: Reuters
Nevihta je na obalo kraja Nazare privabila mnogo radovednežev, a v boj z naravo so si upali le redki. Foto: Reuters

In enega takšnih se je "lotil" tudi brazilski deskar Carlos Burle, ki je bil ob pravem času na pravem mestu - v portugalski vasici Nazare ob Atlantiku. Ta plaža je sicer pravi raj za deskarje, saj je poznana po visokih valovih, ki nebrzdano prihajajo z Atlantika.

A deskarja neurje ni prestrašilo, prav nasprotno - pogumno se je podal med valove in se spustil po takšnem, visokem kar okoli 30 metrov, s tem pa naj bi se zapisal tudi v Guinnessovo knjigo rekordov, saj naj bi bil to najvišji val, ki ga je kadar koli premagal človek. "Imel sem veliko sreče, saj nikoli ne moremo natančno vedeti, kako se bo vse skupaj končalo. V žilah sem imel toliko adrenalina kot še nikoli do zdaj," je dejal.

Kako nevarno je bilo njegovo početje, priča podatek, da se je v enakem podvigu poskusila tudi deskarka Maya Gabeira, a je izgubila nadzor, se onesvestila in se skoraj utopila.

Trenutni rekorder v Guinnessovi knjigi rekordov je Garret McNamara s Havajev, ki je novembra leta 2011 premagal 24-metrski val. Dosežek mu je uspel v isti vasici, torej Nazareju.