Projekt SloWolf, ki bo trajal do konca leta 2013, je prvi obsežen projekt o volku v Sloveniji. Cilj projekta je dolgoročno ohranjanje populacije volkov, njihovega glavnega plena in življenjskih prostorov v Sloveniji ter izboljšanje njihovega sobivanja z ljudmi. Foto: BoBo
Projekt SloWolf, ki bo trajal do konca leta 2013, je prvi obsežen projekt o volku v Sloveniji. Cilj projekta je dolgoročno ohranjanje populacije volkov, njihovega glavnega plena in življenjskih prostorov v Sloveniji ter izboljšanje njihovega sobivanja z ljudmi. Foto: BoBo
Volk Slavc, projekt SloWolf
Volk Slavc je prehodil dolgo pot iz Slovenije v Italijo, kjer je nazadnje našel tudi ljubezen. Foto: SloWolf

Volk Slavc, ki je bil rojen v slovensko-hrvaškem tropu Slavnik, je sodeč po podatkih z njegove telemetrične ovratnice sredi decembra lani zapustil svoj rodni trop, prepotoval celotno Slovenijo, velik del Avstrije in prečkal italijanske Alpe, nato pa se ustalil na območju naravnega parka Lessinia, nedaleč od Verone in Gardskega jezera.

Zgodaj spomladi pa so italijanski kolegi raziskovalcem biotehniške fakultete sporočili, da so v svežem snegu našli sledi dveh volkov. Lokacija se je ujemala z GPS-podatki, ki jih je poslala Slavčeva telemetrična ovratnica, za drug par sledi pa so menili, da pripadajo volkulji. V italijanskem laboratoriju ISPRA so nato potrdili, da gre res za volkuljo in da izvira iz italijansko-francoske populacije volkov.

"Volčja Romeo in Julija"
Slavčevo družico so italijanski mediji poimenovali Julija, tudi ona pa je zapustila svoj dom. Najbližji znani trop iz njene italijansko-francoske populacije je od naravnega parka Lessinia oddaljen približno 200 kilometrov, kar je podobna oddaljenost kot do naše dinarsko-balkanske populacije volkov. Slavc in Julija sta tako ustanovila nov trop ravno na pol poti med obema populacijama, so navdušeno ugotavljali mediji in poročali o "volčjih Romeu in Juliji".

Telemetrične ovratnice niso trajne
Toda avgusta letos so Italijani sporočili žalostno novico - v bližini parka Lessinia so našli truplo mlade volkulje, za katero so domnevali, da je najverjetneje Julija. O domnevno ovdovelem Slavcu ni bilo več sledu, ko je ovratnica odpadla, tako kot je bila naprogramirana - tako kot vse druge telemetrične ovratnice, ki so bile nameščene na volkove v Sloveniji, saj mu je prav konec avgusta odpadla telemetrična ovratnica.

Tudi Slavčeva ovratnica je bila - tako kot vse druge - opremljena z mehanizmom za samodejno odpadanje, ki se sproži po dobrem letu delovanja, da volk ovratnice, ki zaradi izpraznjene baterije neha pošiljati podatke, ne nosi po nepotrebnem.

Kmalu tudi kosmata družinica?
Zdaj pa so Italijani končno le sporočili, da so bile v ameriškem laboratoriju opravljene
dodatne genske analize mrtve volkulje, ki so pokazale, da ne gre za Julijo. Tako sta Slavc in Julija verjetno še vedno skupaj, in če bosta preživela zimo, se bodo aprila najverjetneje lahko skotili njuni mladiči.