Solkanski most, ki s svojim najdaljšim kamnitim lokom velja za enega najznamenitejših kamnitih železniških mostov na svetu, je zagotovo ena prekrasnejših lokacij na reki Soči. Foto: Miha Godnič
Solkanski most, ki s svojim najdaljšim kamnitim lokom velja za enega najznamenitejših kamnitih železniških mostov na svetu, je zagotovo ena prekrasnejših lokacij na reki Soči. Foto: Miha Godnič

Po adrenalinskem zabijanju na drvečem vlaku, s katerim so počastili 110. obletnico bohinjske proge, in trikih na največjem trampolinu na svetu, so leteči vragi pod Solkanskim mostom obesili še olimpijski trampolin. Ideja o visečem trampolinu se je Dunking Devilsom porodila že pred štirimi leti, čeprav so originalno nameravali podvig izvesti na manjšem mostu. "Na začetku smo razmišljali o postavitvi trampolina pod Savskim mostom, kjer smo opravili že kar nekaj snemanj, a smo se na koncu odločili, da podvig izpeljemo na lepši lokaciji," pojasnjuje Jan Žnidaršič, član akrobatske skupine.

Ekipo letečih vragov so predstavljali Maks Veselko, Gašper Novak, Matevž Pogačar, Jan Žnidaršič. Foto: Miha Godnič
Ekipo letečih vragov so predstavljali Maks Veselko, Gašper Novak, Matevž Pogačar, Jan Žnidaršič. Foto: Miha Godnič

Po navedbah skupine je izvedba pod Solkanskim mostom sodelujočim predstavljala kar precejšen izziv. “Tokratni podvig je bil eden večjih tehničnih izzivov, ki smo se jih lotili. Postavitev je zahtevala res veliko razmisleka, spretnosti in dela, ampak je bil ves trud poplačan. Ko sem prvič zagledal viseč trampolin z brega, kar nisem mogel verjeti svojim očem," doda Maks Veselko, prav tako član letečih vragov.

250 kg težek trampolin so na 30-metrskih jeklenicah obesili 30 metrov pod kamnitim lokom, tako da je lebdel 10 metrov nad gladino reke Soče. Prizorišče so postavljali kar 12 ur, pri delu pa je sodelovalo osem članov ekipe. Med celotnim snemanjem jih je spremljal reševalec iz divjih voda.

Naveza štirih držav

Pri sodelovanju so se jim tokrat pridružili še akrobati iz treh držav – Face Team iz Madžarske, GRT Team iz Avstrije in znan nizozemski YouTuber Jesse Heffels. “Slovenijo sem enkrat obiskal že kot otrok, ampak se ne spomnim kaj veliko, tako da je bil to zame kot prvi obisk. Država je preprosto čudovita – zagotovo ena najlepših v Evropi," pravi 21-letnik. "Tokratni podvig je bil neverjeten. Vse je bilo na izjemno profesionalni ravni – snemalci, organizacija in tudi reševalna ekipa. Moram priznati, da me je bilo na začetku res strah in je trajalo, preden sem si upal izvesti kakšen zahtevnejši trik," doda.

Drveč vlak, brezstično plačevanje in trampolin

Skupine Dunking Devils, ki smo jo sicer prvič spoznali v šovu Slovenija ima talent, se številni spominjajo po nepozabnem akrobatskem zabijanju na vozečem se vlaku, ki je peljal tudi čez Solkanski most. Leto pozneje so se vrnili na kraj zločina, kjer so uprizorili najbolj noro brezstično plačevanje na svetu. Približno 15 metrov nad gladino je bila med skokom izvedena bančna transakcija. Povezanost s Solkanskim mostom so tokrat ovekovečili z vragolijami na trampolinu. "Ne nazadnje gre za prvo takšno postavitev na svetu, tako da je bilo za vse res nepozabno doživetje," dodaja Veselko.

Dunking Devils z novimi vragolijami