Domači sladoled je lahko zelo kakovostna sladica. Foto: Pixabay
Domači sladoled je lahko zelo kakovostna sladica. Foto: Pixabay

V povprečju vsak Slovenec letno poje skoraj štiri kilograme sladoleda, ki ga je Marko Polo v Italijo prinesel iz Kitajske - na Vzhodu so ga mešali že pred 3.000 leti. Okusi so nenavadni, od japonskega zelenega čaja do straciattelle s svežo meto, a kljub pestri ponudbi Slovenci še vedno prisegamo na klasiko - čokolada, jagoda in vanilja.

Lučka, ježek in Tom ter seveda rekorderka Planica so med najbolj priljubljenimi sladoledi pri nas. "Letos smo proizvedli več kot 11 milijonov kosov sladoleda, približno enako kot lani," pojasnjuje Renata Lovrak iz Ljubljanskih mlekarn. Prodaja je sicer odvisna predvsem od vremena.

Kako - če sploh - zdrav pa je sladoled? Če pogledamo sestavo - industrijski je lahko zelo slabo živilo, pravi domač pa kakovostna sladica: "Če si torej privoščimo eno kepico sladoleda poleg skodelice sadja, je to lahko še vedno uravnotežena, ampak še vedno sladica," pravi prehranska strokovnjakinja Anja Pristavec.

Sladoled pa pri nas tudi ni poceni, sredi Ljubljane kepica stane približno 1,70 evra - v stari valuti bi bilo to kar 407 tolarjev.

Sladoled tekne tudi jeseni
Sladoled tekne tudi jeseni