Čokolado bodo med obiskovalce razdelili v soboto, 13. aprila, ob 12. uri. Foto: Tit Košir
Čokolado bodo med obiskovalce razdelili v soboto, 13. aprila, ob 12. uri. Foto: Tit Košir

Podjetje še vedno najbolj slovi po okusu mlečne čokolade z velikim deležem lešnikov, ki jo letno prodajo okoli 200 ton, vseeno pa vedno bolj priljubljene postajajo temne čokolade in riževa čokolada. Smernice se namreč gibljejo proti razvoju temnih čokolad s funkcionalnimi dodatki z antioksidanti. "Ljudje želijo jesti malo manj sladke čokolade z dodatki," je razložila direktorica podjetja Alenka Košir.

V podjetju izdelke pripravljajo po lastni recepturi in ekspertizi, celoten postopek proizvodnje čokolade, vključno s fazo izdelave čokoladne mase, pa poteka v tovarni v Lescah, kjer se je zgodovina nekdaj družinskega podjetja tudi začela.

Gorenjka letno proizvede okoli 1.600 ton čokolade in 600 ton rulad. Za proizvodnjo porabijo 250 ton kakavove mase, 200 ton kakavovega masla in 90 ton celih lešnikov. Čokolado izdelajo iz surovin, ki jih dobijo iz Afrike, druge sestavine, kot sta sladkor in mleko v prahu, pa večinoma dobijo iz Evrope.

"Delež čokolade, ki jo pojemo Slovenci, se povečuje, še vedno pa močno zaostajamo za Švicarji, saj ti v povprečju letno pojedo osem kilogramov, Slovenci pa štiri kilograme čokolade na prebivalca," je še pojasnila Koširjeva.

Njihova čokolada velikanka je sestavljena iz 63 kilogramov mlečne čokolade s 30-odstotnim deležem kakava in iz 34 kilogramov lešnikov. V dolžino meri 2,5 metra, široka je en meter in debela 3,5 centimetra. Na 8. festivalu čokolade, ki bo v Radovljici med 12. in 14. aprilom, jo bodo razdelili v soboto.

Gorenjkina velikanka tehta kar 97 kilogramov