Na koledarskih naslovnicah so navadno fotografije, na katerih ruski predsednik stoji samozavestno in suvereno. Foto: AP
Na koledarskih naslovnicah so navadno fotografije, na katerih ruski predsednik stoji samozavestno in suvereno. Foto: AP
Putin na naslovnici koledarja za leto 2016. Foto: Zvezdi I Soveti

, ki v naročju stiska leopardjega mladiča, prav tako pa je fotografij pomanjkljivo oblečenega Vladimirja Putina le peščica. Odzivi Rusov so mešani.

Putin, ki pilotira. Putin, ki suvereno jaha konja. Športni Putin, ki se poti v telovadnici. Zamišljeni Putin. To je le nekaj kadrov, v katerih se je na preteklih koledarjih predstavil ruski predsednik Vladimir Putin.

Danes je za Ruse (in druge, ki si želijo prihajajoče mesece novega leta popestriti s Putinovo podobo) na voljo že pravi spekter koledarjev, enega najbolj priljubljenih pa vsako leto natisne časopis Zvezdi I Soveti (Zvezde in nasveti). Večina koledarjev je dostopna na spletnih straneh, kot sta Amazon in Ebay, celo množico pa jih prodajajo tudi ruski kioski.

Tudi v koledarjih za prihajajoče leto ne manjka fotografij predsednika, ki lovi ribe, opaziti pa je tudi Putina, ki zavzeto igra hokej. Vsekakor izstopa njegova fotografija snidenja z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, kot skoraj vsako leto pa enega izmed mesecev "krasi" že ikonična fotografija predsednika v potapljaški obleki. Tu so še zamišljeni Putin pod dežnikom, pa tudi igriva decembrska fotografija Putina, ki se v igra v snegu.

Nad novimi koledarji so nekateri navdušeni, drugi pa ostajajo skeptični. "Prečudovit je," je naslovnico nekega koledarja, ki je bil dopolnjen še s Putinovim citatom: "Občudujem ruske ženske.", komentirala ruska državljanska Anya. Podobne citate so fotografijam dodali že leta 2016. Takrat je bil ob fotografiji, na kateri Putin romantično vonja cvetlico, citat, v katerem opeva Rusinje. "Rad imam vse ruske ženske. Osebno mislim, da so Rusinje najbolj nadarjene in najlepše."

Danilo Kamenchenko, prodajalec v neki trgovini s knjigami, je ob pogledu na koledar dejal: "V celotnem naboru vsakoletnih koledarjev se naš predsednik predstavlja skozi različne podobe. Vidimo, kako je samozavesten in pozitiven. Zato se v naši državi počutimo varne, njegova samozavest pa nam vliva upanje za prihodnost," je dejal, ob tem pa povedal, da so koledarji še posebej priljubljeni med tistimi, ki Rusijo obiščejo.

Drugi nad koledarji niso tako navdušeni – Valentina Lebedeva, lastnica kioska, v svoji prodajalni koledarjev ne prodaja več. "Sita sem jih ... ne želim jih več prodajati! Kdo ima rad te koledarje, tega predsednika? Navadni ljudje že ne!" je jasna.