Ob manjši udeležbi bo letos okrnjeno tudi število vlečnih psov v posameznih ekipah. Foto: Reuters
Ob manjši udeležbi bo letos okrnjeno tudi število vlečnih psov v posameznih ekipah. Foto: Reuters

Na štartni liniji 47. dirke Iditarod bo v soboto stalo 52 tekmovalcev s svojimi ekipami vlečnih psov, kar je najmanjša udeležba od leta 1989. Ob tem bodo manjše tudi same ekipe, saj ima lahko posamezna vprega po novih pravilih največ 14, in ne 16 psov. Nagradni sklad ostaja enaka kot lani – pol milijona dolarjev –, vendar nižji kot v preteklosti, ko je dosegel tudi 750 tisoč dolarjev.

Po burnem obdobju, ki so ga zaznamovali glasni protesti borcev za pravice živali, prepiranje organizatorjev, izgube pokroviteljev in škandal zaradi dopingiranja psov, je tekmovanje po besedah vpletenih v fazi prilagajanja.

Ustanovljen je bil nov odbor, vpeljana nova pravila in izdelan nov finančni načrt. "Zelo se veselim letošnjega tekmovanja," je povedal glavni organizator Mark Nordman. "Zdi se, da so tekmovalci zadovoljni," je dodal. Eden najbolj znanih tekmovalcev je prav tako povedal, da je optimističen. "To je prelomno leto," je dejal štirikratni zmagovalec Martin Buser.

Po sobotnem ceremonialnem krogu po mestu Anchorange se bo naslednji dan začela dirka, ki bo predvidoma trajala devet dni. Foto: Reuters
Po sobotnem ceremonialnem krogu po mestu Anchorange se bo naslednji dan začela dirka, ki bo predvidoma trajala devet dni. Foto: Reuters

Nekaj pomislekov je sicer izrazil glede omejitve na 14 psov. Pravilo, s katerim želijo organizatorji izboljšati skrb za živali, ki bi tako dobile več pozornosti, pomeni prednost za tiste tekmovalce, ki imajo manj kilogramov. Povedal je, da je večina udeležencev dirke v Iditarodu majhnih in žilavih, sam pa ima več kot 90 kilogramov.

Dolga pot čez ledeno pokrajino
Iditarod poteka v spomin na reševalno akcijo iz leta 1925, ko je bilo v 1.610 kilometrov oddaljeno rudarsko mesto Nome s pasjo vprego dostavljeno zdravilo za davico, ki je rešilo življenje tamkajšnjih lovcev na zlato.

Sobotna 18-kilometrska etapa skozi Anchorange ima predvsem ceremonialno vlogo. Pravo tekmovanje se bo začelo dan za tem v kraju Willow. Nato bo pot pasje vprege peljala skozi gorovja in prostranstva, čez zaledenelo reko Yukon in nato ob obali Beringovega morja do končnega cilja, mesteca Noma. Zmagovalec s potjo navadno opravi v devetih dneh.