Manneken Pis je bil do zdaj oblečen v najrazličnejše oprave. Foto: EPA
Manneken Pis je bil do zdaj oblečen v najrazličnejše oprave. Foto: EPA

Občina je razložila, da so se za odpoved odločili zaradi dokumentarnega filma Leaving Neverland, ki je znova na plano privabil obtožbe o tem, da je pevec zlorabljal otroke.

60 centimetrov visok kip bi novo preobleko moral dobiti 25. junija, pobudo zanjo pa je dal belgijski klub oboževalcev Michaela Jacksona, kar so sprva odobrile tudi mestne oblasti, poroča The Guardian.

Mestne oblasti so tako odpovedale šesturni dogodek, ki bi se ga udeležili pomembni uradniki, na njem pa bi Manneken Pis prejel jakno, črne hlače, klobuk in belo rokavico. Poleg uradnega prejema kostuma bi bil dogodek namenjen tudi spominjanju na glasbenika, ki je leta 2009 umrl v 51. letu starosti.

Delphine Huoba, svetnica za kulturo in turizem, je razložila, da bodo oblačila sicer sprejeli, saj so že izdelana, ne bodo pa jih namenili eni največjih bruseljskih turističnih atrakcij. Poleg tega oblačila ne bodo niti na ogled v muzeju, kjer je razstavljenih več kot 1.000 oprav Mannekena Pisa.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

HBO-jev dokumentarec dvignil ogromno prahu

Tudi nanizanka Simpsonovi je umaknila epizodo, v kateri je Jackson posodil svoj glas, odločitev pa so pospremili z besedami, da se "zdi, da je to nedvomno edina izbira, za katero se lahko odločijo". Gre za epizodo, naslovljeno Stark Raving Dad, ki jo je Televizija Fox predvajala leta 1991.

V ospredju HBO-jevega dokumentarca sta dva odrasla moška, zdaj v tridesetih oz. štiridesetih letih, ki pravita, da je Michael Jackson z njima najprej sklenil prijateljstvo, pozneje pa ju tudi spolno zlorabil. Mlajši je bil v času teh dogodkov star sedem let, starejši pa deset.

Številni člani dinastije Jackson so javno že izrazili svoje ogorčenje nad filmom, upravitelji pevčeve dediščine pa so že vložili tožbo proti kabelski televiziji HBO. Sklicujejo se na dogovor iz leta 1992, v katerem naj bi se televizija zavezala, da Jacksona ne bo omalovaževala. "Michael Jackson je nedolžen. Pika," je med drugim zapisano v tožbi.