Tožnik lahko kazensko ovadbo vloži neposredno na sodišče. Foto: EPA
Tožnik lahko kazensko ovadbo vloži neposredno na sodišče. Foto: EPA

Wesley Barnes, ki sicer dela na Tajskem, je na različnih platformah objavil negativne ocene hotela, v katerem je bival. Američan je bil med bivanjem vpleten v manjši incident. Letovišče The Sea View Resort je v svoji izjavi povedalo, da naj bi se spor začel, ker je Barnes v restavracijo želel prinesti svojo steklenico alkohola, vendar je zavrnil plačilo pristojbine za postrežbo s seboj prinesene pijače. Te mu, po intervenciji upravnika, na koncu ni bilo treba plačati.

Po svojem odhodu je Barnes objavil več kritik, s katerimi pa se letovišče ne strinja. Vsaj v eni izmed svojih kritik je Barnes letovišče obtožil 'sodobnega suženjstva'. "Lastnik je vložil pritožbo, da je obtoženi objavil krivične ocene hotela na spletni strani TripAdvisor," je policija povedala tiskovni agenciji AFP. Stran je to kritiko zaradi kršenja pravil strani sicer že izbrisala.

Hotel trdi, da so Barnesovi zapisi lažni, hkrati pa škodujejo ugledu letovišča. Strinja pa se, da se v danih okoliščinah sklicevanje na zakon o klevetanju morda zdi pretirano, vendar je pojasnil, da je z gostom, preden je vložil tožbo, poskusil kontaktirati, a se ta ni odzval in je nadaljeval pisanje negativnih in lažnih ocen. "Za vložitev pritožbe smo se odločili, ker bi morda v bližnji prihodnosti nadaljeval pisanje negativnih ocen," je letovišče še pojasnilo svojo odločitev.

The Sea View Resort Barnesa tako toži zaradi obrekovanja. Zato je bil pridržan in je nekaj noči preživel v zaporu. Pozneje pa so ga izpustili proti varščini. Če bo sodišče odločilo, da je kriv kršenja državnih zakonov proti obrekovanju, mu grozi do dve leti zaporne kazni.