Alexei Dudoladov se za vsako predavanje odpravi v gozd in spleza na osem metrov visoko brezo. Foto: Reuters
Alexei Dudoladov se za vsako predavanje odpravi v gozd in spleza na osem metrov visoko brezo. Foto: Reuters

21-letni študent, ki je tudi priljubljen bloger, živi 2225 kilometrov vzhodno od Moskve, s svojim plezanjem na zasneženo brezo in prošnjami za boljšo spletno pokritost tistega območja pa je uspel pridobiti tudi pozornost oblasti.

Njegova prošnja je od prejšnjega tedna dobila več kot 1,9 milijona ogledov na omrežju TikTok in več kot 56 tisoč na Instagramu. Dudoladov je naslovil regionalnega guvernerja in dejal, da njegova domača spletna povezava ni dovolj dobra, da bi se lahko z njegovo pomočjo povezal na spletna predavanja, zaradi česar je bil prisiljen poiskati druge rešitve.

"Za vsako predavanje moram iti v 300 metrov oddaljen gozd in splezati na osem metrov visoko brezo. Zgolj tako se lahko pojavim na Zoomu in profesorjem dokažem svojo prisotnost," je dejal.

Oblasti omogočile individualen izobraževalni načrt

Šolanje na daljavo so zaradi zajezitve širjenja novega koronavirusa v zadnjem času uvedli tudi v Rusiji – približno 80 % Rusov redno uporablja svetovni splet, v nekaterih bolj oddaljenih pokrajinah pa je spletna povezava slabša oziroma sploh ne obstaja. Regijsko šolsko ministrstvo je pojasnilo, da pripravlja individualen študijski načrt za Dudoladova, da bo lahko brez težav študiral tudi v svoji vasici Stankeviči.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Študent pa poudarja, da z odzivom oblasti ni zadovoljen, saj naj bi mu med drugim dejali, naj poskuša spletno povezavo, ki jo potrebuje za predavanja, ujeti ob avtocesti. "Zame so pripravili individualen načrt, a oblastem je vseeno za druge študente z drugih univerz," je v ponedeljek zapisal na Instagramu. "Zakaj lahko ljudje v mestih splet uporabljajo v stanovanjih, v vaseh pa to lahko počnemo zgolj na drevesih, strehah in ob avtocestah?"