42 jajčec, ki jih je ribica izlegla na sprednji del kamna, preostalih 13 je na zadnji strani kamna. Foto: Postojnska jama
42 jajčec, ki jih je ribica izlegla na sprednji del kamna, preostalih 13 je na zadnji strani kamna. Foto: Postojnska jama
Obiskovalci lahko dogajanje v akvariju spremljajo tudi v živo na posebnem zaslonu v jami. Foto: Postojnska jama

iz Postojnske jame pa so sporočili, da se zarodki razvijajo. Zanimanje za "čudež v Postojnski jami je izjemno.

Jajčeca so šele v prvi fazi razvoja, ki je pri človeški ribici precej daljša kot pri drugih repatcih - tudi do dva tedna, zato ne vedo, koliko jajčec se bo razvilo v mlade človeške ribice. Strokovnjaki, ki opazujejo njihov razvoj, so že opazili vidne delitve celic.

Delitve celic v jajčecih torej dokazujejo, da zarodki rastejo, so sporočili iz Postojnske jame. Prvi fazi sledita še dve, na razvoj pa vpliva tudi temperatura vode. Pri temperaturi 11 stopinj Celzija traja proces najmanj 120 dni, v Postojnski jami pa je voda hladnejša (devet stopinj), zato bo proces razvoja zagotovo še daljši.

To sta ob obisku jame potrdila tudi strokovnjakinja za biologijo človeške ribice Lilijana Bizjak Mali z ljubljanske biotehniške fakultete in molekularni biolog ter strokovnjak za področje integrativne biologije dvoživk na Hartwick collegeu v državi New York Stanley Sessions.

"Zanimanje za ribico je izjemno, celo presenetljivo. Ljudje iz cele Slovenije dnevno sprašujejo po stanju v akvariju, obiskovalci Postojnske jame pa z navdušenjem spremljajo celo žive posnetke iz akvarija in seveda sprašujejo, kdaj bodo zmajčki in koliko jih bo," so še zapisali v Postojnski jami.

V pričakovanju zaroda biologa iz Postojnske jame pripravljata dva nova akvarija, da bi zagotovili čim udobnejše okolje za vse človeške ribice.

Gre za zelo redek pojav oziroma skorajda čudež narave, saj se je avgusta 2013 prvič zgodilo, da so bili v turistični jami priča izleganju jajčec človeške ribice, ki velja za eno najbolj zapletenih in skrivnostnih bitij podzemlja. Takrat je samica izlegla 22 jajčec.