Srečka z mlado Sano. Foto: Ljubljanski ZOO
Srečka z mlado Sano. Foto: Ljubljanski ZOO

Poimenovali so jo Sanaa, kar svahiliju pomeni "umetnina". Sanaa je edinstvena umetnina, saj se zebre med seboj razlikujejo po vzorcu, podobno kot se mi med seboj razlikujemo po prstnih odtisih. Niti dve zebri nista enaki. Srečka se stalno zadržuje ob malčici in odganja ostale zebre, da bi si Sanaa zapomnila mamin vzorec prog in jo tako vedno našla v čredi.

Ježevci. Foto: ZOO
Ježevci. Foto: ZOO

Zelo zanimiva živalska družina v ZOO-ju so indijski ježevci, ki jih uvrščamo med glodavce. Samice so kljub bodicam zelo ljubeče in skrbne mame.

Ljubljanska je konec marca skotila dva mladiča. Ob rojstvu sta že imela dlake in sta takoj odprla oči, njune bodice pa so bile mehke – otrdele so nekaj ur po rojstvu.

Samica in mladiči se sporazumevajo tako, da šklopotajo z bodicami, cvilijo in godrnjajo. Ko samica brani mladiče, nasrši bodice, topota z zadnjimi nogami, rožlja z votlimi bodicami in se godrnjavo oglaša. Pri vzreji zaroda pomaga tudi samec.

Mare. Foto: ZOO
Mare. Foto: ZOO

Skupni podzemni brlog

Skotila je tudi samica mare. Samec in samica mare sta si zvesta vse življenje. Na istem območju v ogradi živi več parov, ki si delijo podzemni brlog, rezerviran samo za njihove novorojence.

Mladiči so v njem na varnem pred plenilci, ven pa prikukajo šele, ko se približa samica, da jih podoji. Sesati dovoli le svojim mladičem, zato se ob brlogu samice izmenjujejo in mladiče skupno varujejo.

Prve mladiče so v ljubljanskem ZOO-ju že opazili, koliko jih je, pa še ne vedo. Samec svojo družico neprestano čuva pred plenilci in jo napadalno brani pred morebitnimi tekmeci. Z urinom in izločki analnih žlez jo celo označi.