Prvi papamobil - predelani tovornjak - je ob obisku Poljske uporabil Janez Pavel II. Foto: EPA
Prvi papamobil - predelani tovornjak - je ob obisku Poljske uporabil Janez Pavel II. Foto: EPA
Mercedes
Mercedes je za svoj hibridni tovornjak lani na sejmu v Hannovru dobil nagrado za tovornjak leta. Foto: EPA

Nemški mediji poročajo, da bo osnova za nov, izboljšan model papeževega vozila mercedes razreda M, ki ima pogon na vsa štiri kolesa in hibridni motor. Z litij-ionsko baterijo, ki jo bo mogoče znova napolniti, bo papež oziroma njegov voznik lahko prevozil 30 kilometrov, razdalja pa bo premagana brez onesnaževanja okolja. Drugih podrobnosti iz Mercedes-Benza zaradi spoštovanja načela zaupnosti niso želeli razkriti.

Papež dovzeten za novosti
Papežu so za zdaj odsvetovali uporabo izključno električnega avtomobila, saj mora biti papamobil zaradi varnosti zmožen hitrega speljevanja in dolge vožnje. Na premik k do okolja prijaznejšemu avtomobilu je že lani namignil kardinal Giovanni Lajolo, ki je dejal, da je "papež pripravljen na novosti, če bo le vozilo zanesljivo in učinkovito".

Čeprav nekateri mediji namigujejo, da bi lahko Benedikt XVI. množico vernikov iz svojega novega jeklenega konjička pozdravil že ob septembrskem obisku domače Nemčije, pa je predstavnik Svetega sedeža Federico Lombardi dejal, da novo vozilo še razvijajo, zato ga bodo najverjetneje v Vatikan pripeljali šele ob koncu leta.

Mercedes je glavni
Mercedes z močno predelanimi avtomobili papeže "zalaga" vse od 80. let prejšnjega stoletja, ko so prvič predstavili papamobil - vozilo z visoko streho in neprebojnim steklom, ki papežu omogoča velik pregled nad zbrano množico, hkrati pa tudi visoko stopnjo varnosti.

Benedikt XVI., ki mu italijanski mediji pravijo tudi "zeleni papež", je že večkrat stopil v obrambo "Božjemu delu", s tem pa se je zavzel tudi za varovanje okolja.