Reem Asaad, pobudnica kampanje, upa, da bodo ženske dosegle, da jim bodo o perilu svetovale ženske in ne moški. Foto: BBC
Reem Asaad, pobudnica kampanje, upa, da bodo ženske dosegle, da jim bodo o perilu svetovale ženske in ne moški. Foto: BBC
Del savdske družbe meni, da ženske ne bi smele delati. Foto: EPA

Medtem ko je večini samoumevno, da žensko perilo prodajajo prodajalke, pa nekje po svetu ni tako. V Savdski Arabiji, kjer so ženske v podrejenem položaju, ženskam spodnje perilo prodajajo moški.

To zveni še bolj nenavadno, če upoštevamo, da v tej državi velja pravilo, da neporočene ženske ne smejo biti v istem prostoru z moškimi, ki niso njihovi sorodniki.

Ženske v Savdski Arabiji so nezadovoljne, da jim o perilu svetujejo prav moški. Nekatere izmed žensk so se odločile upreti temu, zato so začele kampanjo, s katero zahtevajo, da zamenjajo moške prodajalce perila z ženskami.

Sprejetega zakona v praksi ne upoštevajo
Leta 2006 je bil sprejet zakon, da ženske lahko delajo v trgovinah s spodnjim perilom in z oblekami, a je ta naletel na številne ovire. Nad odločitvijo političnega vrha namreč niso bili navdušeni moški, ki bi zaradi novega zakona ostali na cesti, in verske oblasti. Del savdske družbe meni, da ženske sploh ne bi smele delati.

Savdijkam je nerodno
Ustvarjalka kampanje Reem Asaad meni, da tak primer ni sprejemljiv niti v modernem svetu: "Gre za občutljive dele ženskega telesa - o številki, barvi in modelu perila morate govoriti s prodajalcem. O teh stvareh se nerada menim s svojimi prijatelji, kaj šele z neznanim moškim."

D. S.