Krokodili so številčni, vendar redko napadejo ljudi. Foto: EPA
Krokodili so številčni, vendar redko napadejo ljudi. Foto: EPA

Upokojenega gozdnega čuvaja Craiga Dickmanna je krokodil napadel, ko se je vračal z ribolova v severnem delu Avstralije. "Ko sem odhajal, sem zagledal njegovo glavo, ki se je usmerila proti meni. Zvok šklepetanja njegove čeljusti me bo preganjal do konca življenja," je povedal novinarjem v bolnišnici, v mestu Cairnsu v Queenslandu.

Krokodil ga je zgrabil za stegno, ga poskušal odvleči do vode in ga tam utopiti. 54-letnemu Dickmannu je v tistem trenutku v glavo šinila ideja, da bi mu v oko, edini mehki del živali, porinil prst. "Prst sem porinil tako daleč, kot je bilo mogoče," je še povedal gozdni čuvaj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ugriz je kmalu popustil, Dickmannu pa je po nekaj minutah uspelo zlesti na krokodilov hrbet, mu zapreti čeljust in ga nato odriniti stran. Poškodovan se je moral zatem 45 minut voziti do svojega doma, od koder je končno lahko poklical reševalce.

Napad na gozdnega čuvaja je krokodila stal življenja, saj so ga, kot so sporočile oblasti v Queenslandu, po napadu uspavali.

Na tropskih območjih severa Avstralije so morski krokodili, ki lahko v dolžino dosežejo tudi sedem metrov in tehtajo celo več kot tono, številčni, toda ljudi redko napadejo.