Našli so podjetnika Marka Novaka, ki jo je obnovil, v njej pa so uredili najmanjši muzej v Sloveniji, Muzej za enega.

Obnovljena trafika pri Starem mostu je danes odprla vrata. Foto: Televizija Slovenija
Obnovljena trafika pri Starem mostu je danes odprla vrata. Foto: Televizija Slovenija

Meri le 7,5 kvadratnega metra
Tako majhna, a zaradi zgodb in čustev za marsikoga tako velika trafika je zrasla pred okoli stotimi leti. Bila je mesto, kjer so občani poklepetali, kupili cigarete in spremljali novice.

Obnovitvena dela znotraj in zunaj le 7,5 kvadratnega metra velikega objekta so začeli spomladi letos. Akademski slikar Stojan Grauf je na novo naslikal legendarno podobo Turka s pipo na pročelju trafike, ki je bila zgrajena v dvajsetih letih 20. stoletja in vse do pred nekaj let, ko je zaprla svoja vrata, so v njej prodajali tobačne izdelke, časopise in druge drobnarije.

Z veseljem je danes v trafiko zrl tudi pisatelj Drago Jančar, ki sta mu trafika in sedeči Turek ostala v spominu iz otroštva in nato našla pot v njegov roman Severni sij.

Mariborska trafika postala najmanjši muzej v Sloveniji

"V enem delu bo manjša muzejska postavitev, kjer bomo predstavili stvari, ki so se nekoč prodajale v trafikah, med drugim našo zbirko starih cigaret. Govorili bomo o tem, od kod izvirajo trafike, kakšno vlogo so nekoč imele in podobno," je za STA povedala direktorica Muzeja narodne osvoboditve Maribor Aleksandra Berberih-Slana.

Obiskovalci bodo v trafiki lahko dobili informacije o kulturnem dogajanju v mestu in knjige, ki govorijo o Mariboru ali so jih napisali Mariborčani. "Razstavljeni bodo tudi stari časopisi, ki bodo pričali o prelomnih dogodkih v zgodovini mesta. Hkrati bo to izhodišče za vodene tematske oglede po mestu," je še dejala direktorica.