Earl Grey je črni čaj, ki ga aromatizirajo z oljem bergamotke. Foto: EPA
Earl Grey je črni čaj, ki ga aromatizirajo z oljem bergamotke. Foto: EPA
Charles Grey
Charles Grey je bil med letoma 1830 in 1834 premier Združenega kraljestva.

Kombinacija črnega čaja in bergamotkinega olja nosi ime Charlesa Greya, drugega grofa Greyskega (Earl Grey).

Grof Charles Grey (1764-1845) je bil angleški politik, ki je bil že pri 22 letih izvoljen v parlament. Med letoma 1830 in 1834 je bil premier Združenega kraljestva. Britanci so mu bili takrat hvaležni za številne reforme, zaslužen pa je tudi za sprejetje listine o odpravi suženjstva v Združenem kraljestvu.

A danes je Charles Grey mnogo bolj znan zaradi čaja, ki nosi njegovo ime. Grey je črni čaj aromatiziran z bergamotko dobil v dar od nekega kitajskega mandarina, ki se je želel Greyu zahvaliti, ker so njegovi možje iz morja potegnili utapljajočega se mandarinovega sina. Nekaterim se zdi sicer precej čudno, da bi hvaležni mandarin Greyu poslal črni čaj, ker je na Kitajskem precej bolj priljubljen zeleni čaj.

Čaj z bergamotko je kmalu postal "uspešnica" med Greyevimi prijatelji, zato so dali vzorček čaja Twiningsu, trgovcu s čajem, ki je oskrboval Earla Greya. Prosili so ga, naj poskusi ustvariti čim bolj podoben čaj. Grof Grey je nato vse ljubitelje tega čaja napotil k Twiningsu, kjer so kupci zahtevali "čaj grofa Greya".

Danes si "zgodovinske pravice" za čaj Earl Grey lasti tudi Jacksons of Piccadilly, še en znani londonski trgovec s čajem. Rivalstvo med Twiningsom in Jacksonsom še vedno obstaja, čeprav sta zdaj oba v lasti iste družbe.

Pri Twiningsu so pozneje ustvarili še eno mešanico, podobno čaju Earl Grey. Črni čaj so odišavili s pomarančo, limono in bergamotko - nekoliko manj močen čaj Lady Grey je namenjen nežnejšemu spolu, agrumi v kombinaciji s črnim čajem pa naj bi "mirili impulizivni ženski značaj," so včasih razglabljali moški.