Rekordno čokoladno jajce so pojedli v Belgiji. Foto: EPA
Rekordno čokoladno jajce so pojedli v Belgiji. Foto: EPA
Rekordna vroča čokolada
Z velikansko vročo čokolado so rekord naskakovali tudi v mestecu Valenzac v Italiji. Foto: EPA

Z raziskavo, v kateri je sodelovalo približno 8.000 moških, ki so bili povprečno stari 65 let, so ugotovili, da ljubitelji čokolade živijo eno leto dlje, kot tisti, ki jim čokolada ne diši preveč. Pogoj je seveda redno uživanje "rjavega darila bogov".

Čokolado svet obožuje, zato vedno znova padajo novi "čokoladni rekordi". V Barceloni so leta 1991 izdelali največji čokoladni model - velika čokoladna jadrnica je bila visoka 8,5 metra, dolga 13 metrov in široka 2,5 metra. Največjo ploščico čokolade so naredili Italijani. 2.280 kilogramov težko dragocenost so naredili za razstavo Eurochocolate 2000, ki je bila marca 2000 v Torinu.

Južnoafričani so leta 1996 "vlili" najvišje velikonočno jajce, ki je bilo pretežno
narejeno iz čokolade. Visoko je vili 7.65 metra, v notranjosti pa se je skrival jeklen okvir, ki je podpiral "čokoladno strukturo".

Najtežje velikonočno čokoladno jajce, ki pa je bilo narejeno že leta 1992 v Avstraliji, je tehtalo neverjetnih 4.760 kilogramov, pri sosedih na Novi Zelandiji pa so štiri leta kasneje spekli največji čokoladni piškot, priljubljeni "chocolate chip cookie". Njegov premer je bil malo manj kot 25 metrov.

Američani so se v Guinnessovo knjigo rekordov vpisali z največjo čokoladno bonboniero. Pred štirimi leti so se namučili že z škatlo - dolga je bila 439, široka 203 in visoka 48 centimetrov, v njej pa se je skrivalo 90.090 čokoladnih bonbonov, ki so bili težki 1.065 kilogramov.