Vsako leto se po svetu lotevajo izdelovanja rekordnih rezancev, špagetov ... Foto: EPA
Vsako leto se po svetu lotevajo izdelovanja rekordnih rezancev, špagetov ... Foto: EPA

Kitajci naj bi jedli testenine več tisoč let pred našim štetjem. Pred kratkim so arheologi v zahodni Kitajski našli rezance, katerih starost so ocenili na 4.000 let.

Območje izkopavanja je takrat najprej uničil potres, nato pa je prebivalce prizadela še poplava. Rezance so arheologi odkrili v narobe obrnjenem loncu, ki ga je prekrivala debela plast puhlice. Rezanci so bili debeli približno tri milimetre in dolgi pol metra, bili pa so iz prosene moke.

Etruščani so na Apeninskem polotoku testenine zelo podobne današnjim jedli že 400 let pred našim štetjem. V 13. stoletju je standard, kakšne iz iz česa morajo biti testenine, določil kar eden od papežev.

Ugled jim raste
Po drugi svetovni vojni so imele testnine v ZDA nizek ugled – ker so bile zelo poceni, so jih imenovali "jed za modre ovratnike". V 80. letih pa so testnine postajale vse bolj priljubljene v imenitnih restavracijah in danes je treba v vrhunskih "pasta restavracijah" za špagete odšteti tudi več kot sto dolarjev.

Metuljčki, svedri ...
Testenine so priljubljenen povsod po svetu, izdelujejo pa jih v več kot 600 oblikah, odličen vir za imena pa je narava – metuljčki, polžki in školjke so med najbolj priljubljenimi testeninami. Najbolj prodajane testenine so špageti, vsak Italijan pa na leto poje približno 35 kilogramov "paste".

Pozna "poroka" s paradižnikom
Danes se največ testenin poje s paradižnikovo omako in sirom. A testenine so "živele" že tisočletja, preden so "sklenile zvezo" s paradižnikom. Španski osvajalec Cortez je paradižnik prinesel v Evropo leta 1519, a pretekli sta še skoraj dve stoletji, preden so Italijani začeli jesti špagete s paradižnikom.