Lokalne volitve so v Rusiji potekale 13. septembra. Foto: Reuters
Lokalne volitve so v Rusiji potekale 13. septembra. Foto: Reuters

35-letna Marina Udgodska je zadnja štiri leta delala kot čistilka in med drugim čistila tudi prostore župana Povalikina v okrožju Kostromska oblast. Gre za ruralno območje, ki ima le nekaj sto prebivalcev, meri pa 400 kvadratnih kilometrov. Pred volitvami pa se je dozdajšnji župan Nikolaj Loktev, sicer član vladajoče Enotne Rusije, znašel v zagati. Zakonodaja namreč predpisuje, da se morata za položaj potegovati vsaj dva kandidata, a med dobrimi 500 ljudmi, ki uradno živijo v kraju, ni bilo nikogar, ki bi se želel spustiti z njim v politično bitko.

Udgodska je po volitvah tamkajšnjemu mediju Podjom pojasnila, da preprosto ni bilo nikogar drugega, ki bi kandidiral, zato je "z veseljem pomagala", ko jo je Loktev prosil, naj kandidira zgolj na videz. "Nisem si mislila, da bi kdo volil zame, niti nisem pričakovala takšne udeležbe. Ničesar nisem storila, pa so ljudje vseeno prišli in volili zame," je dejala za Podjom.

Ne ona ne njen protikandidat nista vodila nikakršne volilne kampanje, ni bilo nobenih soočenj, plakatov ali letakov.

Zanjo glasovalo 84 ljudi, zanj 46

Udgodska je na koncu dobila skoraj 62 odstotkov (oz. 84) glasov, medtem ko je za Lokteva svoj glas oddalo 34 odstotkov od 130 volivcev, ki so prišli na volišča. Volilno pravico ima sicer dobrih 330 ljudi, ob tem piše ruski tednik Argumenti i Fakti in dodaja, da je uradno Udgodska kandidirala na listi Ruske stranke upokojencev, poleg tega pa je bila nestalna članica vaškega sveta.

35-letna čistilka je zdaj pred dilemo: medtem ko se "ji niti ne sanja", kaj naj bi kot županja počela, "saj še nikoli v življenju ni imela opravka z dokumenti", pa je zaradi velike podpore svojih sovaščanov ostala brez besed. Kljub vsemu resno razmišlja, da bi po uradnem prevzemu županskega stolčka odstopila, zaradi česar bi morali volitve ponoviti.

Vaščani ji obljubljajo pomoč

A vaščani si želijo, da tega ne bi storila. "Mislim, da bo zmogla, vsa vas ji bo pomagala, mogoče potrebuje samo malo časa, da se izobrazi," je tako v pogovoru za BBC dejala ena izmed vaščank, trgovka, Irina, ki poudarja, da so večinoma vsi Marinini volivci glasovali za njo, in ne proti 58-letnemu Loktevu.

Ta je nad volilnim izidom pričakovano razočaran. "Storil sem vse, kar je potrebno. V vasi ni nobenih težav," je nekdanji policist potožil v pogovoru za BBC. Ob tem pa dodal: "Očitno so ljudje želeli spremembo."

Stranka zahteva, da ostane na položaju

V upokojenski stranki so medtem navdušeni nad izvolitvijo svoje kandidatke in želijo, da bi na položaju ostala. Če ne bo, ji grozijo, da bo morala plačati vse stroške ponovljenih volitev. "Saj je delala v županovi pisarni kot čistilka, na lastne oči je videla, kako poteka delo," je dejal predstavnik stranke Valerij Gromov. Tudi njeno pomanjkanje izkušenj ga ne skrbi: "Svetlana Tihanovska je bila gospodinja. Tudi ona ni vedela ničesar. Pa poglejte, kako je zdaj popularna."