Kot se za divo spodobi, se rada nastavlja kameram. Foto: Reuters
Kot se za divo spodobi, se rada nastavlja kameram. Foto: Reuters
Jessica in Ashlee Simpson
Sestri, ki verjetno nikoli ne bosta prejeli oskarja. Foto: EPA
Nick Lachey in Jessica Simpson
Nekoč redna obiskovalca vseh družabnih prireditev. Foto: EPA

Hočem, da se ljudje zaljubijo v moj glas, preden se zaljubijo v moj videz.

Jessica Simpson v Mladoporočencih
Jess med premlevanjem, ali je tuno ali piščanca. Foto: MTV

Groza me je govoriti z ljudmi. Strah me je, da me ne bodi imeli radi. Vedno sem imela to nesamozavest. Lani sem hotela iti do Celine Dion, a nisem mogla.

Naslovnica plošče In this skin
Simpsonova podira prodajne rekorde. Foto: Reuters

Biti neumen je preprosto ne vedeti. Prismuknjen pa je imeti pogum, da vprašaš. Prismuknjen pomeni ne popravljati se.

Carja Hazzarda
Za vlogo v Carjih Jess ni obiskovala igralskega tečaja, ampak fitnes. Foto: Warner Bros

Hočem biti diva … In to taka diva - ljudje-totalno-spoštujejo-mojo-glasbo, ne diva prenašaj-mi-mojo-dietno-kokakolo.

Vsi od založbe do očeta so me svarili, naj se ne poročim. Ampak ko sem se poročila, se je moja kariera začela.

Jessica na julijski naslovnici Maxima
Svojih hribčkov se nikoli ni trudila zakriti. Foto: Maxim

Moja mami je bila resno zaskrbljena, da bom zrasla v spako, zato mi je vsako noč pred spanjem nategovala in vlekla moje noge, da bi bile v razmerju s telesom.

Jessica Simpson in Eva Longoria
Jessico obdajajo zvezdniški prijatelji. Foto: Reuters
Jessica na naslovnici revije GQ
Jessica je nedvomno patriotska. Foto: GQ

Popzvezdnica Jessica Ann Simpson se je rodila 10. julija leta 1980 v teksaškem Abilenu in odrasla v predmestju Dallasa.

Od cerkvenih koncertov do Motole
Dekle je v cerkvenem kampu odkrila sodobna krščanska založba plošč, ki pa je propadla, tik preden bi morala iziti Jessicina prva plošča. Svetlolasa lepotička se je v četrtem letniku srednje šole odločila, da bo šolo zapustila in raje promovirala svojo demoploščo, kar ji je omogočila babica Joyce. V tem času je Jess hodila po turnejah z društvom krščanske mladine, po koncertih pa je z očetom prodajala kopije svojih plošč. Ena teh je prišla v roke glasbenega mogotca Tommyja Motole iz založbe Columbia Records, ki je menil, da ima mladenka potencial kot poppevka. Tako je z njo je podpisal pogodbo. Jessica je zdaj 100-odstotno pop, a krščanski vpliv je še vedno čutiti v njenih baladicah.

Med zvezde kot meteor
Leta 1999 je izdala prvenec Sweet Kisses, ki je na Billboardovi lestvici švignil na 25. mesto najbolj prodajanih albumov. V ZDA sta bila prodana dva milijona izvodov, singel I Wanna Love You Forever pa je prišel celo med pet najbolj predvajanih v tistem obdobju. Drugi singel Where You Are je Simpsonova posnela s takratnim fantom Nickom Lacheyjem, pevcem fantovske skupine 98 Degrees. Leta 2000 je na podelitvi nagrad teen choice awards prejela dve nagradi in nastopila v videu skupine 98 Degrees. Leta 2001 je prvemu albumu sledil Irresistible, ki se je sicer uvrstil med Billboardovih najboljših deset, a s pol milijona prodanih izvodov do danes ostaja pevkin najmanj uspešen izdelek.

Tanka linija med zabitostjo in reklamo?
Oktobra 2002 se je 22-letna zvezdica poročila z Lacheyjem in javno oznanila, da je ostala devica do poročne noči. Naslednje leto je par z MTV-jem začel sloviti projekt, resničnostno oddajo Newlyweds (Mladoporočenca), ki je zvezdico Jessico spremenil v superzvezdo in razkril njeno omejenost in nerazgledanost. Simpsonova je dobesedno utelešala stereotip neumne blondinke s takimi cvetkami, kot je bil zdaj že kultni dialog z Lacheyjem o tuni, znamke Chicken of the Sea, za katero je dekle neprestano spraševalo, ali jé piščanca ali ribo. Salve smeha je sprožala tudi njena dilema, ali so ''buffalo wings'' (piščančja bedrca) dejansko pripravljena iz mesa ''buffala'' (bizona).

Do bogastva s prismuknjenostjo?
Njena ''inteligenca'' je oddajo povzdignila v velikansko uspešnico s povprečno gledanostjo 1,4 milijona gledalcev. Ko so Jessico nekoč predstavili ministrici za notranje zadeve Gale Norton, je bila Jess prepričana, da notranja ministrica pomeni notranja oblikovalka. Nortonovi je dejala: ''Lepo ste okrasili Belo hišo.''

Zaradi takih in podobnih izjav so začele krožiti tudi govorice, da gre pri vsem tem morda le za reklamno potezo, ki jo igralka izrablja za pridobitev vlog in sponzorskega denarja. Po trditvah njene matere pa naj bi Jessin inteligenčni količnik meril 160, kar bi jo uvrščalo v kategorijo genijev. Newlyweds je svetlolaski prinesel nagrade teen choice, leta 2005 pa se je oddaja končala. Uspeh Mladoporočencev je vplival tudi na prodajo njene tretje, najuspešnejše plošče In This Skin leta 2003 z veliko uspešnico With You.

Prvi film, prva nominacija za malino
Leta 2005 je Jessica začela svoj pohod na filmska platna, upajoč, da bo pevsko kariero lahko združila s filmsko, kot je to uspelo Jennifer Lopez (in ne tako zelo uspelo Britney Spears). Za prvenec si je izbrala predelavo filma Carja Hazzarda, kjer je nastopila kot seksi Daisy Duke. Njen igralski razpon je bil očiten nemudoma: Jessica v vročih hlačkah, Jessica v bikiniju in Jessica v mokrem bikiniju. Kritiki so se križali, a film je pristal naravnost na prvem mestu ameriških kinoblagajn z izkupičkom 30 milijonov dolarjev.

Eno izmed pesmi v filmu, predelavo klasike Nancy Sinatra (These Boots Are Made for) Walking, je zapela Jessica in za pesem posnela tudi zelo primeren video, v katerem je v miniaturnem rožnatem bikiniju prala avto in moškim burila fantazijo. Še ena nagrada teen choice, a tokrat je z njo prišla tudi ne najbolj laskava nominacija za malino za najslabšo stransko igralko skupaj s sestro Ashlee. Slednja je bila nominirana za film Undiscoverd, Jess pa za Carja.

Delavno po ločitvi
Novembra 2005 je pevka in igralka po mesecih ugibanj naznanila, da se z Nickom razhajata, in vložila zahtevo za ločitev zaradi ''nepremostljivih razlik''. Njuna slavna graščina v Calabasasu pa je šla v prodajo. 30. junija je Jessica tudi uradno postala nekdanja gospa Lachey.

Za letošnji avgust Jessica že grozi z novo ploščo, A Public Affair, in novim filmom, Employee of the Month, za katerega si verjetno ne obeta oskarja. Skupaj z zvezdo še ene MTV-jeve resničnostne oddaje Laguna Beach, 19-letno Kristin Cavallari, se je potegovala tudi za vlogo v filmski predelavi Dallasa, a sta bili obe neuspešni. Ironično, Cavallarijeva se je nekaj časa po razhodu para Simpson - Lachey srečevala z Jessinim nekdanjim. Delavno dekle je oblikovalo tudi svojo kolekcijo obutve in posodilo ime dišavi.

Naj, naj, naj ...
Prsata svetlolaska že nekaj let velja za klasično seksbombo, sloves, ki ga z vlogami kot v filmu Carja Hazzarda le še spodbuja. Leta 2002 je pozirala v perilu za erotično revijo Maxim, na naslovnico katerega se je vrnila še letos julija.

Jess se tudi redno pojavlja na vseh mogočih seznamih najbolj seksi, zapeljivih itd. zvezdnic: prvo mesto leta 2004 na Maximovem, 20. leta 2002, deveto leta 2005 in 18. leta 2006, prvo na VH 1-ovem seznamu Top Ten best bodies, 16. na FHM-jevem seznamu najbolj vročih žensk leta 2005 in druga na E-jevem seznamu najbolj vročih južnjaških zvezd.

O njeni seksipilnosti je oče Simpson nekoč dejal: ''Jessica se nikoli ne trudi biti seksi. Ona preprosto je seksi. Ima dvojni D košarici - teh pobalink ne moreš pokriti!'' Kljub ljubezni do razgaljenosti je Jessica leta 2000 zavrnila vlogo v filmu o seksi barmankah Coyote Ugly.

Njena javna podoba pa je postala vir javnega posmeha in satire. Letos je pevka Pink posnela pesem Stupid Girls, ki se neposredno norčuje (tudi) iz Simpsonove - najbolj očiten je verz "Maybe if I act like that/flippin' my blonde hair back/push out my bra like that", ki se navezuje na Jessicino predelavo pesmi Walking, Pinkin video pa referenco le še okrepi.

A parodija tudi Jessici ni neznana. Leta 2004 je z Lacheyjem gostila oddajo Saturday Night Live, v kateri se je norčevala iz Britney Spears in Paris Hilton.

Koga ljubi Jessica?
Med domnevne Jessicine spremljevalce se sicer vpisujeta MTV-jevska Bam Magera in Johnny Knoxville, po ločitvi naj bi se videvala s pevcem Maroon 5 Adamom Levinom. Trenutno pa so tabloidi polni namigovanj o njeni zvezi z igralcem Jaredom Letom. Njen krog prijateljev je torej širok, kar potrjuje tudi seznam gostov za njen 25. rojstni dan, ki ga je praznovala ''v ožjem krogu družine in prijateljev''. Med ''prijatelji'' so bili prisotni tudi Mandy Moore, Jake Gyllenhaal, Eva Mendes in Seth Green.

Sicer pa Simpsonova kljub vsemu ni le puhla blondinka, saj je uradna predstavnica dobrodelne organizacije Operation Smile, ki ponuja brezplačne lepotne operacije za otroke z obraznimi deformacijami. Organizaciji je izjemno predana, med drugim je z njo obiskala tudi Kenijo in jo predstavljala kongresnikom v Washingtonu.

S politiko ZDA pa jo povezuje še nekaj. Leta 2001 je pela na slovesni umestitvi Georgea Busha, a nato je marca 2006 odklonila predsednikovo vabilo, da na republikanskem zboru predstavlja Operation Smile. Njen argument je bil, da je organizacija nepristranska in da sama Simpsonova svoje politične nazore raje ohranja zase. Nekateri republikanci so se ob to obregnili, češ da gre za košarico stranki. Jessico pa to prav nič ne gane. Dokler ne bo dajala politično zavednih izjav tipa Dixie Chicks, bo ostajala ameriška ljubljenka.

K. S.

Hočem, da se ljudje zaljubijo v moj glas, preden se zaljubijo v moj videz.

Groza me je govoriti z ljudmi. Strah me je, da me ne bodi imeli radi. Vedno sem imela to nesamozavest. Lani sem hotela iti do Celine Dion, a nisem mogla.

Biti neumen je preprosto ne vedeti. Prismuknjen pa je imeti pogum, da vprašaš. Prismuknjen pomeni ne popravljati se.

Hočem biti diva … In to taka diva - ljudje-totalno-spoštujejo-mojo-glasbo, ne diva prenašaj-mi-mojo-dietno-kokakolo.

Vsi od založbe do očeta so me svarili, naj se ne poročim. Ampak ko sem se poročila, se je moja kariera začela.

Moja mami je bila resno zaskrbljena, da bom zrasla v spako, zato mi je vsako noč pred spanjem nategovala in vlekla moje noge, da bi bile v razmerju s telesom.