Diana pogosto poje tudi na otvoritvah športnih prireditev, na primer Super Bowla. Foto: EPA
Diana pogosto poje tudi na otvoritvah športnih prireditev, na primer Super Bowla. Foto: EPA

Nikoli ne gledam nazaj, v preteklost. Namesto tega se raje zazrem v prihodnost, razmislim, kje bi rada bila čez dvajset let, in se potrudim, da dosežem ta cilj.

The Supremes
Skupino The Supremes je Diana ustanovila skupaj s prijateljicami iz srednje šole. Foto: EPA
Diana Ross
Kljub temu da je na glasbeni sceni že več kot 30 let, so njeni koncerti še vedno spektakularni. Foto: EPA

Ne moreš samo sedeti in čakati, da ti nekdo prinese tvoje sanje na pladnju. Moraš se spraviti ven, se potruditi in sanje spremeniti v realnost.

Neki novinar me je nekoč vprašal, če sem že kdaj jokala. Sprašujem se, ali ljudje res mislijo, da sem trdna kot skala in da sploh nimam čustev.

Diana Ross
Potem ko so jo zasačili med vožnjo pod vplivom alkohola, se je prijavila na kliniko za odvajanje, kjer je preživela en mesec. Foto: EPA
Nove The Supremes
Leta 2000 je Diana razglasila vrnitev skupine The Supremes, a ne v čisto pravi zasedbi. Z njo naj bi nastopili Lynda Laurence (levo) in Scherrie Payne. A so turnejo kmalu preklicali. Foto: EPA
Aretacija Diane Ross
Ker je napadla varnostnico, so jo policisti prijazno pospremili v zapor. Foto: EPA
Arne Nass
Leta 1999 je dokončno razpadel tudi njen drugi zakon z norveškim ladjarskim tajkunom Arnejem Nassom. Foto: EPA

Guinnessova knjiga rekordov jo je leta 1993 razglasila za najbolj uspešno solopevko vseh časov. Diane Ernestine Earle Ross, ki jo ves svet pozna kot Diano Ross, se je rodila 26. marca 1944 v Detroitu v ameriški zvezni državi Michigan, odraščala pa v Albanyju v Georgii.

Rodila se je kot drugi izmed šestih otrok v baptistično družino, Fredu in Ernestine Ross. Ima dve sestri, Barbaro, ki je postala zdravnica, in Rito, učiteljico v osnovni šoli, ter tri brate. Arthur "T-Boy" Ross se je tako kot starejša sestra ukvarjal z glasbo, saj je bil uspešen pisec besedil pri založbi Motown - pisal je besedila za Marvina Gaya, The Jackson 5 in druge. Wilbert "Chico" Ross je sestro spremljal na koncertih kot del njene plesne skupine.

Odločila se je, da bo pevka
Pri 14. letih se je odločila, da bo pevka, in s prijateljicami Mary Wilson, Florence Ballard in Betty McGlown ustanovila kvartet The Primettes. Leta 1961 so Mary, Florence in Diana podpisale pogodbo z založbo Motown Records, Betty pa je v skupini zamenjala Barbara Martin. Ime skupine so spremenile v The Supremes in začele nastopati. Barbara je skupino v prvih mesecih zapustila, ostala tri dekleta pa so se odločila, da ne bodo več iskale nove članice in da bodo ostale trio. Posnele so nekaj singlov, v katerih je prvi glas skoraj vedno pela Diana, izjema je le pesem Buttered Popcorn, kjer je v ospredje stopila Florence.

A njihove prve pesmi niso bile nič kaj uspešne. Diana se je zato zaposlila kot tajnica pri direktorju založbe Motown, Berryju Gordyju, da je vsaj nekaj zaslužila. Gordy je prepoznal Dianin potencial in jo konec leta 1963 tudi uradno postavil za vodilno pevko. Formula se je kmalu izkazala za uspešno, saj je njihove pesem When the Lovelight Starts Shining Through His Eyes v trenutku postala uspešnica.

Diana ves čas v ospredju
In kmalu so The Supremes postale zvezde - pesmi, kot so Where Did Our Love Go, Stop! In the Name of Love, Reflections in You Keep Me Hangin' On, so se prepričljivo uvrstile na vrh Billboardove lestvice Hot 100. Do leta 1967 je skupina postala najbolj prepoznaven član založbe Motown, v ospredju pa je bila tudi Diana, ki je kot vodilna pevka privabila največ pogledov.

The Supremes - najuspešnejša ameriška skupina 60. let
Tisto leto je skupino zapustila Florence Ballard, ki jo je nadomestila Cindy Birdsong iz spremljevalne skupine Patti LaBelle. Skupina se je z odhodom Florence preimenovala v Diana Ross & the Supremes. Leto pozneje so izdale pesem Love Child, ki se je takoj zavihtela na prva mesta lestvic, pesem, ki so jo posnele s skupino Temptations, I'm Gonna Make You Love Me, pa ji je zvesto sledila in se zasidrala na drugem. Drugič v svoji karieri sta se dve njihovi pesmi istočasno uvstili med najboljših 10 Billboardove lestvice. Tudi to je bil eden izmed razlogov, da so The Supremes razglasili za najbolj uspešno ameriško glasbeno skupino 60. let - v svetovnem merilu so jih premagali le legendarni Britanci The Beatles.

Zdaj so šefi pri Motownu že odkrito načrtovali Dianino samostojno glasbeno pot. V skupini jo je poleti 1969 zamenjala Jean Terrell, Diana pa je že snemala samostojne pesmi. Po njenem odhodu so The Supremes počasi utonile v pozabo. Februarja 1976 je zaradi alkohola in dolgotrajne depresije Florence umrla in skupina je razpadla.

Prvi samostojni koraki
Maja 1970 je Diana izdala svoj prvi samostojni projekt z naslovom Diana Ross, drugi singl s te plošče, Ain't No Mountain High Enough, pa je v trenutku požel uspeh po vsem svetu. Vse, česar se je Diana dotaknila, se je spremenilo v zlato. Televizijska oddaja Diana!, kjer so kot gostje nastopili člani skupine The Jackson 5, igralec Bill Cosby in Danny Thomas, ji je prinesla še dodatno pozornost.

V čevljih Billie Holiday
Kmalu zatem se je poskusila tudi v svetu filma - in se tudi dokazala. Ponudili so ji vlogo legendarne Billie Holiday v biografskem filmu o pevkinem življenju z naslovom Lady Sings the Blues. Odločitev producentov, da Billie upodobi Diana, so mnogi kritizirali, češ da ji ne seže niti do kolen - niti po glasu niti po obnašanju. A Diana ni popustila pritiskom, ampak se je še bolj vrgla v delo. Ni se trudila posnemati Billiejinega glasu, ampak je več pozornosti namenila preučevanju njenega glasovnega razpona. Ko je film oktobra 1972 prišel na filmska platna, je bilo jasno, da je Dianin trud obrodil sadove - film je namreč postal mednarodna uspešnica.

Tudi podeljevalci zlatih globusov so menili enako, saj so ji podelili nagrado za debitantko leta. Oskarja za najboljšo glavno vlogo pa ji je pred nosom speljala njena prijateljica Liza Minelli za vlogo v Cabaretu. A verjetno je Diano potolažilo tudi to, da so že v prvih dneh prodali 300.000 izvodov soundtracka iz filma, album pa je bil kar dva tedna na vrhu Billboardovih naj 200.

Vsem je postalo jasno, da Diane nič več ne more ustaviti. Kar koli je posnela, je postalo uspešnica. No, vse razen filma The Wiz, priredbe priljubljene broadwayske igre. Film, ki je svojo premiero doživel leta 1978, je bil polomija na vseh področjih, razen na enem - soundtrack je takoj postal zlat, saj so ga prodali v 500.000 izvodih.

V zadnjih letih jo spremljajo škandali
Leta 1980 je, po izdaji albuma Diana, zapustila založbo Motown in kariero nadaljevala pri založbi RCA. A njeni uspehi se zato niso nič zmanjšali - tudi v 80. in 90. letih je snemala uspešnico za uspešnico.

Svoje kariere še zdaleč ne namerava končati. Leta 2004 je v sodelovanju s fanti iz skupine Westlife posnela pesem When You Tell Me That You Love Me, izdala je album uspešnic, prireja koncerte, snema pesmi in nastopa.

V zadnjem času se v medijih bolj pojavlja zaradi številnih škandalov, ki jo spremljajo. Na podelitvi MTV-jevih video-glasbenih nagrad leta 1999 je med nastopom z raperko Lil' Kim zgrabila svojo razgaljeno dojko in šokirala gledalce po vsem svetu. Mesec dni zatem je na londonskem letališču Heathrow napadla varnostnico, ker naj bi se je dotaknila tam, kjer se je ne bi smela.

Decembra 2002 so jo v Tucsonu, v zvezni državi Arizona, aretirali zaradi vožnje pod vplivom opojnih substanc. Kaznovali so jo z zaporom - tam je morala preživeti cela dva dneva.

Dva moža in pet otrok
Dianino zasebno življenje je, podobno kot njena kariera, precej razgibano. Avgusta 1971 se je poročila s svojim menedžerjem Robertom Ellisom Silbersteinom, s katerim ima dva otroka, leta 1972 rojeno Tracee Joy in tri leta mlajšo Chudneyo Lane. Le nekaj dni po poroki s Silbersteinom, 14. avgusta, je direktorju založbe Motown, Berryju Gordyju, rodila hčerko Rhondo Suzanne (zdaj se predstavlja z imenom Rhonda Ross Kendrick), ki je zdaj uspešna televizijska igralka.

Leta 1977 sta se z Robertom ločila. Nato se je Diana sestajala z igralcem Ryanom O'Nealom, pozneje pa z rockerjem Genom Simmonsom, članom skupine Kiss. Oktobra 1985 se je poročila z norveškim bogatašem Arnejem Nassom mlajšim. V zakonu sta se jima rodila dva otroka - leta 1985 Ross Arne Nass in tri leta pozneje Evan Olaf Nass. Po letih življenja vsak na svoji celini sta leta 1999 objavila, da se razhajata, leto pozneje pa je ločitev postala tudi uradna.

Tanja Kozorog

Nikoli ne gledam nazaj, v preteklost. Namesto tega se raje zazrem v prihodnost, razmislim, kje bi rada bila čez dvajset let, in se potrudim, da dosežem ta cilj.

Ne moreš samo sedeti in čakati, da ti nekdo prinese tvoje sanje na pladnju. Moraš se spraviti ven, se potruditi in sanje spremeniti v realnost.

Neki novinar me je nekoč vprašal, če sem že kdaj jokala. Sprašujem se, ali ljudje res mislijo, da sem trdna kot skala in da sploh nimam čustev.