Teksašanka s švicarskimi in laponskimi koreninami. Foto: EPA
Teksašanka s švicarskimi in laponskimi koreninami. Foto: EPA

Moje življenje je daleč preseglo moje sanje, ker nikoli ne bi mogla biti tako drzna, da bi sanjala, da se mi bo vse to zgodilo.

Renée Zellweger
Zlati globus za vlogo natakarice z blodnjami Betty. Foto: EPA
Renée Zellweger in Richard Gere
Zlati globus za vlogo Roxie Hart v muzikalu Chicago. Foto: EPA
Renée Zellweger
Oskar za najboljšo žensko stransko vlogo v filmu Hladni vrh. Foto: EPA
Renée Zellweger s Hughom Grantom in Colinom Firthom
Na vlogo Bridget Jones se je temeljito pripravila. Foto: EPA

Pri Bridget najbolj občudujem njen večni optimizem – kljub vsem nevšečnostim. Všeč mi je to, da se kljub ljubezenskim težavam pobere in se celo smeji sama sebi.

Renée Zellweger z Jimom Carreyjem
Razmerje sta dolgo skrivala. Foto: EPA

Krasno je biti rjavolaska. Lahko se sprehajam po središču Los Angelesa in nihče ne ve, da sem to jaz ...

Renée Zellweger
Pravi, da se s temnimi lasmi počuti odlično, saj je takšne na ulici nihče ne prepozna. Foto: EPA

Renée Kathleen Zellweger se je rodila 25. aprila 1969 v Katyju v ameriški zvezni državi Teksas staršema Emilu Erichu Zellwegerju, inženirju švicarskega rodu, in priseljenki z Norveške, Kjellfrid Iren Andreassen, pripadnici laponskega ljudstva Sami.

Samiji so prvotni prebivalci severne Skandinavije in ruskega polotoka Kola – Laponske, znani so predvsem kot rejci severnih jelenov in zanje imajo celo 400 različnih imen. Zanimivo je, da njihov jezik tako kot slovenski pozna dvojino! Tudi Renée ima značilne samijske poteze obraza, na primer izrazite ličnice in ozke oči.

Pot v Hollywood z Matthewom McConaugheyjem
Zelly, kot jo kličejo prijatelji, je leta 1987 končala šolanje na srednji šoli v Katyju v predmestju Houstona. Drobna Renée, v višino meri le 1,63 metra, je bila v srednji šoli navijačica in telovadka, sodelovala pa je tudi pri dramskem krožku.

Po srednji šoli se je vpisala na Teksaško univerzo v Austinu, kjer je študirala angleški jezik. Predmet dramskega igranja si je sicer izbrala samo zaradi nabiranja kreditnih točk, a je na ta način spoznala, da igranje pravzaprav ljubi. Med študijem je za dodaten zaslužek v Austinu delala kot natakarica, med drugim tudi v nočnem klubu s striptizom.

Ko je Renée končala študij, ji je bilo jasno, da hoče postati poklicna igralka. Nemudoma je začela hoditi na avdicije za oglase in filme z manjšim proračunom, ki so jih snemali v Teksasu. Manjše vloge je dobila v filmih Kruta resničnost, 8 sekund in v novejši različici Teksaškega pokola z motorko. V slednjem filmu je zaigrala s teksaškim rojakom in vrstnikom Matthewom McConaugheyjem, ki se je prav tako skušal prebiti v Hollywood. Z njegovo pomočjo je dobila vlogo v filmu Ljubezen in Kolt .45, ki je bila dovolj opazna, da se je Renée odločila za selitev v Los Angeles.

Jerry Maguire – drugo je zgodovina …
V njenem naslednjem filmu, The Whole Wide World iz leta 1996, pa jo je opazil Cameron Crowe, ki je iskal igralce za svoj projekt z naslovom Jerry Maguire. Razmišljal naj bi o Cameron Diaz, Bridget Fonda ali Winoni Ryder, a ko je slišal za Rennéejin nastop, jo je povabil na avdicijo in našel svojo Dorothy Boyd. To je bila vloga, s katero je Renée končno uspela in zaslovela. Film Jerry Maguire je postal uspešnica, Renée pa je igrala žensko, v katero se zaljubi glavni junak, ki ga je odigral hollywoodski superzvezdnik Tom Cruise.

Nato je igralka nizala uspehe z vlogami v uspešnicah Dnevnik Bridget Jones in Chicago, v katerem je navdušila s svojimi pevskimi sposobnostmi. Za obe vlogi je bila nominirana za oskarja, cenjeni zlati kipec pa je končno dobila leta 2004 za stransko vlogo v filmu Hladni vrh. Pred tem je bila z zlatim globusom nagrajena leta 2000 za vlogo v filmu Betty – ko so na podelitvi zaklicali njeno ime, je bila ravno na stranišču!

Bridget Jones in Renéejin »pravi« angleški naglas
Renée je znana po tem, da se na vsako vlogo temeljito pripravi. Tako se je morala za vlogo Bridget Jones zrediti kar za deset kilogramov, mesec pred snemanjem pa se je pod lažnim imenom zaposlila v britanski založniški hiši, kjer je pilila svoj angleški naglas – baje je niso prepoznali. Ker je Bridget v knjižni predlogi kadilka, je v filmu kadila tudi Renée – a ne pravih cigaret, temveč zeliščne.

Da bi se njen angleški naglas zdel kar najbolj naraven, je Renne z njim govorila ves čas snemanja. Soigralec iz filma Hugh Grant jo je tako prvič slišal govoriti z njenim običajnim glasom in naglasom šele na zabavi po koncu snemanja. Renée je sicer ena redkih ameriških igralk, ki so se “spopadle” z angleškim naglasom in bile za opravljeno delo pohvaljene.

24. maja 2005 je Renée dobila tudi svojo zvezdo na hollywoodskem Pločniku slavnih.

Kaj pa zasebno življenje?
Na snemanju filma Me, Myself and Irene je leta 2000 spoznala komika Jima Carreyja in se začela sestajati z njim. Razmerje sta dolgo skrivala, a ga na koncu le priznala novinarjem. Povezovali so jo tudi s hollywoodskim zapeljivcem Georgeom Clooneyjem in ekscentričnim rockerjem Jackom Whitom, pred časom pa je štiri leta živela z igralcem Roryjem Cochraneom. Renée se v prostem času rada druži s prijateljico Reese Witherspoon, ki se ji je letos pridružila na seznamu oskarjevcev.

9. maja 2005 se je Renée poročila s country pevcem Kennyjem Chesneyjem na idiličnem otoku St. John. Spoznala sta se le nekaj mesecev prej, natančneje januarja, na dobrodelnem koncertu za žrtve cunamija. Poroka je sledila tako hitro, da Renée od Kennyja sploh ni dobila zaročnega prstana.

A zakona je bilo tudi hitro konec – po štirih mesecih, 15. septembra 2005, sta igralka in pevec zaprosila za razveljavitev zakonske zveze, kar se je tudi uradno zgodilo decembra istega leta. Zellwegerjeva je kot razlog za prošnjo po razveljavitvi zakona navedla “prevaro”, a je kasneje pojasnila, da gre le za “pravniški jezik”.

Leta 2005 je Renée skupaj z Marcom Forsterjem, švicarskim režiserjem in scenaristom, sodelovala v kampanji za preprečevanje širjenja virusa HIV švicarskega zveznega ministrstva za zdravje.

A. K.

Moje življenje je daleč preseglo moje sanje, ker nikoli ne bi mogla biti tako drzna, da bi sanjala, da se mi bo vse to zgodilo.

Pri Bridget najbolj občudujem njen večni optimizem – kljub vsem nevšečnostim. Všeč mi je to, da se kljub ljubezenskim težavam pobere in se celo smeji sama sebi.

Krasno je biti rjavolaska. Lahko se sprehajam po središču Los Angelesa in nihče ne ve, da sem to jaz ...